spot_img

Az ORLEN 77. Rally Poland-dal a jövő hónapban rajtol az ERC 2021-es szezonja

Hirdetés

A 2021-es FIA Rali Európa-bajnokság látványos rajtra készül június közepén, amikor az ORLEN 77. Rally Poland ad otthont az ERC szezonkezdetének.

A világ második legrégebbi raliversenye

A 2021-ben 100. évfordulóját (1921. július 23-án rendezték az első Rally Poland-ot) ünneplő ORLEN 77. Rally Poland nagy sebességű murvás szakaszai – Lengyelország Mazuri-tóhátságának lenyűgöző tájain keresztül – izgalmas kihívást jelentenek a versenyzők és csapataik számára.

Az ORLEN 77. Rally Poland lesz – az elhalasztott Azori-szigetek Rallye helyett – a teljes FIA ERC nyitófutama, és egyben az ERC Junior, ERC3 Junior, ERC2, ERC3, az FIA European Rally Championship for Teams, az Abarth Rally Cup és a Clio Trophy by Toksport WRT első fordulója is.

ORLEN 77. Rally Poland

A június 18-20. között megrendezésre kerülő, az ERC szezonnyitó ORLEN 77. Rally Poland központja a festői Mikolajki városa lesz, amely 2005 óta otthont ad az eseménynek, ráadásul a Mikolajki Arenában megrendezik a hagyományos párospályás szuperspeciált is.

Az előzetes tervek szerint Varsó adhat otthont az utolsó szakasznak és az ünnepélyes célba érkezésnek, a COVID-19 korlátozásoktól függően. A fő akció azonban továbbra is Mikołajki környékén fog zajlani.

Összesen 14 gyorsasági és nagyjából 200 kilométer vár a versenyzőkre és a csapatokra.

A Rally Poland győztesei a közelmúltban:

2019: Alexey Lukyanuk/Alexey Arnautov (Citroën C3 R5)
2018: Nikolay Gryazin/Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5)
2017: Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)*
2016: Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (Volkswagen Polo R WRC)*
2015: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)*

*vb-futam

Lengyel ralitörténelem:

Az először 1921-ben, a fővárosból, Varsóból induló Rally Poland a Monte-Carlo Rally után a világ második legrégebbi raliversenye.

A Rally Poland az első rali-világbajnoki szezonban, 1973-ban szerepelt a versenynaptárban. A versenyt a jelenlegi FIA-elnök Jean Todt illetve Achim Warmbold nyerte az akkor még aszfaltos versenyen.

A Rally Poland ERC-hez fűződő kapcsolatai 1960-ig nyúlnak vissza, amikor a német Walter Schock-Moll és Rolf Moll páros egy Mercedes-Benz 220 SE-vel diadalmaskodott.

A festői Mazuri-tóhátságban található Mikolajki 2005 óta a Rally Poland bázisa, amikor a verseny aszfaltról murvás szakaszokra váltott.

A lengyel Sobiesław Zasada négy győzelmével a Rally Poland történetének legsikeresebb versenyzője.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt is olvasd el!

spot_img