WRC

Monte-Carlo Rally: Ogier élre állt, Tanak két defektet is kapott

Péntek este a WRC szervízparkját vihar szedte darabokra, a Toyota Gazoo Racing és az M-Sport fészkét is jelentősen megrongálta. A Hyundai méretes, kétszintes épülete úgy tűnik ellenállt a hatalmas erejű szélnek.

Monte szélvihar

Fotó: DirtFish

Ilyen közjátékkal indult a szombati nap, vagyis a Monte-Carlo Rally még akkor is eseménydús, ha éppen nem a szakaszokon zajlanak a történések, de azért mindenkit megnyugtathatok, az őrület folytatódott.

A La Bréole – A Selonnet szakaszon (amely papíron SS9, de valójában SS8, hiszen a Montauban-sur-l’Ouvèze – Villebois-les-Pins szakaszt a kijárási korlátozások miatt törölték) megvolt az első valóban téli kihívás, hiszen a versenyzőknek jobb esetben havas, de inkább jeges útvonalon kellett haladniuk.

Evans ezúttal is elóvatoskodta a dolgokat, a tegnap délután defektet kapó Ogier pedig továbbra is csúcsformában ment, több mint 17,8 másodpercet adott az őt követő márkatársának és az élre állt.

Dani Sordo egyre jobban összekapja magát, az SS9 útvonalán a harmadik helyre hozta be a Hyundai-t (úgy, hogy lesodródott az útról) ha így folytatja még Neuville-re és Tanakra is veszélyes lehet. 

Köszönhetően elsősorban annak, hogy a mai elsőn Tanak is összeszedett egy bal első defektet, még Neuville nem igazán találta a tempót. Nem úgy az SS10-en…

A Monte-Carlo Rally SS9 szakaszának végeredménye:

1 Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Toyota) 13m16,2s
2 Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota) + 17,8s
3 Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai) + 19,2s
4 Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota) + 22,6s
5 Gus Greensmith / Elliott Edmondson (M-Sport Ford) + 37,7 másodperc
6 Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Toksport Škoda) + 39,4 másodperc

Az SS10-et ugyanis Neuville és új navigátora, Martijn Wydaeghe húzta be, akik nagyon jól mentek a havas szakaszon. Ezt a szakaszt már inkább a hó, mint a foltokban elhelyezkedő jég jellemezte, így sokkal kiszámíthatóbb volt a versenyzők számára.

Ez persze nem sok vígaszt jelent Tanak számára, aki ezúttal bal hátsó defektet kapott (kedvenc szakaszán) és mivel az előző szakaszon is volt egy defektje, nem maradt tartalék-abroncsa, a szakasz hátralévő részét defektes Pirellivel kellett megúsznia. Bár célba ért, de az összetett 14. helyére csúszott vissza majdnem 10 perces hátránnyal, most pedig valahogy megpróbál eljutni a szervízbe.

Ott Tanak defekt

Ennyi maradt…

Nem volt zökkenőmentes a szombati második szakasz Ogier számára sem, aki 42 másodpercet kapott a szakaszgyőztes Neuville-től.

“Egyre jobban megtaláljuk a ritmust” – mondta Neuville a 10. szakaszt követően, még Evans ennek ellenkezőjére panaszkodik és megismételve tegnapi gondolatait, azt mondta: túlóvatoskodja és nehezen találja az egyensúlyt.

A szakasz hőse mégsem Neuville volt, hanem Loubet, aki a Hyundai 2C-t a második helyre terelgette.

Loubet azt mondja nem vállalt túl sok kockázatot a gyors szakaszokon, ehhez képest csak 12 másodpercet veszített Neuville-hez képest és 30 másodpercet adott Ogiernek…

Tanak mellett Fourmaux is defektet kapott, így Greensmith feljött a 8. helyre, még Rovanpera mindkét mai szakaszon harmatos teljesítményt nyújtott, így Neuville már ott liheg a nyakában a 3. helyért folyó harcban.

A Monte-Carlo Rally SS10 szakaszának végeredménye:

1 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (Hyundai) 16m28,3s
2 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (2C Hyundai) + 12,0s
3 Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai) + 14,0s
4 Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota) + 24,2 mp
5 Takamoto Katsuta / Daniel Barritt (Toyota) + 30,6 mp
6 Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Toyota) + 42,2 mp

A Monte-Carlo Rally állása az SS10-et követően:

1 Ogier / Ingrassia (Toyota) 2h04m31,6s
2 Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota) + 14,3s
3 Rovanperä / Halttunen (Toyota) + 50,3s
4 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (Hyundai) + 51,7s
5 Sordo / del Barrio (Hyundai) + 1m33,2s
6 Katsuta / Barritt (Toyota) + 4m27,6s
7 Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Toksport Škoda) + 4m46,3s
8 Gus Greensmith / Elliott Edmondson (M-Sport Ford) + 5m43,4s
9 Adrien Fourmaux / Renaud Jamoul (M-Sport Ford) + 7m14,6s
10 Eric Camilli / François-Xavier Buresi (Citroën) + 7m29,6s

Ma még rendeznek egy szakaszt (a mai elsőt ismétlik meg), ez délben fog elrajtolni.

Comments are closed.