spot_img

Még van esély a címvédésre

Hirdetés

Sajnos nagyon hamar fel kellett adnia a versenyt a Rally Hungary-n, a Vincze Ferenc – Igor Bacigal párosnak. Már a szombati nap első gyorsasági szakaszán felrobbant a turbó a Skodában és ezzel a bajnoki címvédés lehetősége is majdnem odalett. Viszont a verseny alakulása és végeredménye adott még egy esélyt a párosnak, amit szeretnének is meglovagolni, csak rendezzék meg a bajnokság utolsó versenyét, a Mikulás Ralit. Vincze Ferikével beszélgettünk, az extrán rövidre sikerült verseny után. 

Prioritást élvezett a hazai pontvadászat nálatok, viszont neveztetek az ERC-be is. Megszerettétek volna mutatni magatokat a nemzetközi mezőnyben is?

– Prioritást élvezett nálunk a hazai verseny, de szerettük volna kipróbálni magunkat a nemzetközi mezőnyében is. Ugyanis tavaly annyi volt a különbség, hogy már megnyertük a bajnokságot, amikor a Nyíregyháza Rallye volt. Most nagyon szoros volt a pontverseny, de mindenképpen szerettünk volna az ERC mezőnyébe is nevezni. Tavaly amit teljesítettünk öt gyorsaságit, abból hármat megnyertünk ERC értékelésben és nagyon szerettünk volna bizonyítani magunknak, a támogatóinknak, a családnak, hogy igenis meg van a jó tempónk. Sajnos ezt nem nagyon tudtuk bebizonyítani, ugyanis elég hamar véget ért nekünk a verseny. 

Min változtattatok a felkészülésben a tavalyi évhez képest?

– Ugyanúgy szoktunk minden versenyre felkészülni, most viszont sokkal több belső kamerás felvételt néztünk, mint mondjuk tavaly. Próbáltam elemezni a tavalyi hibáinkat, hogy esetleg hol lehetne gyorsabban menni. Azt gondolom, ez jól is sikerült. A pályabejárás alkalmával át is írtuk ezeket a pontokat. Maximálisan felkészültünk, és a csapat is.

Aztán sajnos nem sokáig kellett izgulnotok, mert szombaton az első gyorsaságin fel kellett adnotok a versenyt. Mit éreztetek, amikor kiderült, hogy itt a vége?

– Borzasztó csalódottak voltunk, még a mai napig nem dolgoztuk fel, mert ilyet még nem is nagyon láttunk, hogy egy Skodában felrobban a turbó. Ezt az alkatrészt kétezer kilométerenként kell lecserélni újra, de ebbe a turbóban hétszáz kilométer volt, úgyhogy nem tudok hibáztatni senkit. Ez valószínű egy rossz anyagminőség lehetett. Eltört a tengely a turbóban és ezért fel kellett adni a versenyt.  Már a péntek esti szuperspeciál után kapdosta be a turbónál egy kicsit az olajat. Csak úgy voltunk vele, hogy még kibírja ezt a versenyt. ERC-n csak olyan alkatrészt lehet használni, ami le van plombáltatva és mivel eszünkbe sem jutott, hogy ez elromolhat, így nem volt nálunk tartalék plombált turbó. Nem történt még senkivel ilyen, hogy kétezer kilométer előtt mondta volna fel a szolgálatot. Kimentünk szombat reggel a szervizparkból, akkor már kék füstöt eresztett az autó. Viszont akkor még turbónyomás is volt, megvolt az esély, hogy kibírja, de a rajt után kétszáz méter után félreálltunk. Borzasztóan csalódottak voltunk, éreztük, hogy elmehet a bajnokság. Sajnáljuk, hogy így kellett eldőlnie a versenynek, pedig jók lehettünk volna. 

Kijelenthetjük, hogy a jelenlegi helyzetben eléggé bizonytalan a Mikulás Rally megrendezése. Te mennyire bízol a verseny megrendezésében?

– Nekünk a Mikulás Rallye és a Veszprém melletti pályák általában balszerencsések szoktak lenni, vagy defektet kapunk, vagy kiesünk valamilyen technikai hiba miatt, vagy összetöröm az autót… 🙂 Most reménykedem, hogy meg lesz valamikor tartva, ugyanis ez nekünk nagyon fontos lenne a bajnokság miatt, ugyanis akkor lenne esélyünk megvédeni a bajnoki címünket, ha jól tudnánk a versenyen teljesíteni. Ebben a helyzetben nem lehet tudni előre semmit. Meglátjuk, hogy mi lesz. 

Milyen szájízzel fejeznéd be az idei “csonka” pontvadászatot, ha végül mégsem mehettek a lőtéri pályákra?

– Nem túl jó a szájízem, ha az idei versenyzésünkről kell beszélnem, hiszen rengeteg balszerencse ért minket, nagyon sokszor hibáztam én is, gumiválasztási problémáink is voltak egész évben. Tényleg csoda, hogy így is vezettük a bajnokságot. Most ez a verseny felrakta az “í”-re a pontot. Már csak abban bízunk, hogy tényleg a Mikulás Ralin valami csodát tudnánk tenni. Akkor esetleg tudnánk jó szájízzel befejezni ezt az évet. De ebben a járványhelyzetben, nagyon nehéz a támogatókat megtartani és újakat szerezni sem egyszerű. A megfelelő anyagiak hiányában keveset tudunk tesztelni is, de bízunk benne, hogy kivirulnak a dolgok és helyreáll minden körülöttünk. 

Nagyon köszönöm a családomnak, támogatóimnak, hogy ilyen nehéz időszakban is kiállnak mellettünk és próbálják egyengetni az utamat!


Hirdetés
Hirdetés

Ezt is olvasd el!

spot_img