spot_img

WRC: A Ford Fiesta Rally3 a Horvát Rallyn debütál

Hirdetés

Az M-Sport Poland új Ford Fiesta Rally3 autója a rali-világbajnokságon már a Horvát Ralin (április 22-25.), debütál, miután ezen a héten homologizálták az FIA Rally3 kategóriájába és zöld utat kapott az autósport irányító testületétől.

A M-Sport Ford Fiesta Rally3-as azért jelentős mérföldkő, mert ez az első Rally3-as autó, amely homologizációt kapott.

A négykerék-meghajtású, 1,5 literes motorral hajtott turbós autó világszerte Ken Torn kezében debütált a hónap elején a finnországi SM OK Auto-Ralliban és a havas versenyen a 11. helyen végzett.

Ford Fiesta Rally3

A Rally3 kategória az FIA ötszintű piramisának középpontjában helyezkedik el, azzal a céllal, hogy egy lépcsőfokot biztosítson azoknak a fiatal sofőröknek, akik szeretnék megtanulni a négykerék-meghajtású rally kihívásait, de ez túl nagy ugrás lenne a kétkerék meghajtású autók után.

„Nagyon félelmetes feladat egy teljesen új autó megtervezése és megépítése egy olyan új kategóriához, amihez még senki számára nincs referenciapont. Ez tette izgalmassá a Fiesta Rally3 megalkotását.” – mondta el az M-Sport ügyvezető igazgatója, Malcom Wilson, aki szerint a homologizáció óriási mérföldkő mind az M-Sport Poland, mind a sport számára.

“Fenntartható és költséghatékony autókra minden eddiginél nagyobb szükség van a zökkenőmentes fejlődés biztosítása érdekében a versenyzők számára, és azok számára is, akik alacsonyabb működési költségekkel rendelkező négykerék-meghajtású gépekben kívánnak versenyezni” – tette hozzá.

„Kétségtelen, hogy hamarosan több gyártó is leleplezi a Rally3-as autóját és nagyon várom ezt a pillanatot. Alapvetően a verseny motivál minket, és izgalmas harcot akarunk látni a Rally3 kategóriában is.”

Az autó fejlesztésében Nil Solans, Kajetan Kajetanowicz, Matthew Wilson, Torn, Egon Kaur és Tom Kristensson is részt vett, ők több mint 5000 kilométert pakoltak az új Ford Fiestába.

Hamarosan azonban a magyar versenypályákon is bemutatkozik a Ford Fiesta Rally3. Magyar viszonylatban László Zoltánék és Hoffer Zsoltiék fognak ilyen autókkal rajthoz állni.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt is olvasd el!

spot_img