WRC

Brutális fejlesztési csomagot hoz 2021-re a Skoda

Alaposan felkészül a Skoda a 2021-es raliszezonra: A Skoda Fabia Rally2 EVO szinte minden téren kapott frissítést.

A teljesítmény, a kezelhetőség, a megbízhatóság, az alkatrészek élettartama, a biztonság és a sofőr illetve a másodpilóta kényelme terén is fejlesztéseket hajtott végre a cseh gyártó.

Azt már most biztonsággal kijelentették, hogy a motorfejlesztéseknek köszönhetően 15 km/h-val nőtt az autó sebessége, de az autó tapadása, ezáltal vezethetősége is nagy fejlesztésen esett át.

A 2021-es csomag módosításai tartalmazzák az 1,6 literes turbómotor új motor-feltérképezését, valamint egy újratervezett közbenső hűtőt és kipufogócsonkot. A Skoda azt állítja, hogy üzemanyagtól függően 2kW-tal egészen 214 kW-ig növelhető a teljesítmény. Az autó végsebessége az eddigi 187 km/h-ról 202 km/h-ra nőtt.

A ZF lengéscsillapítók új specifikációja aszfalt és kavics felépítésben még jobb tapadást és stabilitást biztosít az autónak minden típusú felületen, ennek érdekében a differenciálmű is új fejlesztést kapott.

Mivel a magas hőmérsékletű területeken a lassú sebességgel kombinált szakaszokon gyakran lépnek fel problémák az üzemanyag elpárologtatásával kapcsolatban, a Skoda Motorsport kifejlesztett egy új átforduló szelepet az üzemanyagcella légzőcsöveihez. Az új szelep növeli a biztonságot azáltal, hogy megszünteti a rendszerben a túlzott nyomást a verseny minden környezeti körülménye között. Ezen felül kaptak egy új, speciális hűtőberendezést a hátsó fékek és erősítettek a hátsó tengelyeken is.

Az új alkatrészeket Jan Kopecký, Oliver Solberg, Kris Meeke, Pontus Tidemand, Andreas Mikkelsen és Emil Lindholm tesztelte és fejlesztette, a Skoda Motorsport ígérete szerint pedig a 2021-es autójuk sokkal gyorsabb és megbízhatóbb lesz, mint a korábbiak.

Az új, módosított alkatrészek 2021. január 4-től lesznek elérhetők az ügyfelek számára (némely újítás az alapcsomagba kerül, néhány pedig extraként lesz kapható), a szezonnyitó Rallye Monte-Carlo (2021. január 21–24.) aszfaltjain már a megújult Fabiaval száguldozhatnak a versenyzők.

Világszinten 65 ország 132 csapata versenyez a cseh márka Rally2 osztályú Fabia-jával a nemzetközi, a regionális és az országos bajnokságokban, hogy közülük hányan harapnak rá a fejlesztésekre az a napokban kiderül.

A magyar bajnokságban kettő futamgyőzelmet szereztek Skoda Fabia Rally2-vel. Az Eger Ralin Vincze Ferenc-Bacigál Igor, a Vértesen pedig Velenczei Ádám-Szőke Tamás örülhetett a verseny végi pódiumon a győzelemnek.

Comments are closed.