spot_img

WRC: Tanak simán behúzta a Sarkvidék Rallyt, Rovanpera vezeti a bajnokságot

Hirdetés

A Hyundai észt versenyzője, Ott Tänak nyerte meg a Finnországban rendezett Sarkvidék ralit, a világbajnokság idei második futamát.

A hóval borított lapföldi erdőkben rendezett versenyben a 2019-ben világbajnok Tänak úgy győzött, hogy végig az élen állt. Mögötte a finn Kalle Rovanperä (Toyota) lett a második, és ezzel átvette a vezetést a pontversenyben. A harmadik helyet a belga Thierry Neuville (Hyundai) szerezte meg.

“Amikor új versenyre érkezel, soha nem tudhatod, mire számíthatsz, és ezen a hétvégén Finnországba érkeztünk, ami tulajdonképpen a Toyota és a Rovanperä hazája. Nagy nyomás volt rajtuk és rajtunk is.” – mondta a győztes.

“Ezen a hétvégén harcolni akartam az első helyért, és hibáztam… Nem voltunk az optimális tempóban, de azt kell mondanom, hogy az egész hétvégén a maximumon nyomtam” – mondta a győzelemért harcoló, de így is élete legjobb WRC-eredményét szállító Rovanpera, aki átvette a vezetést a bajnokságban, azzal, hogy a címvédő és a Montén diadalmaskodó Ogier hibázott és csak a huszadik helyen ért célba. (Ogier a 8. szakasz utolsó kanyarjánál csúszott le a pályáról és bereagadt a hóba, amivel 20 percet dobott el.)

Ogier Toyota

A harmadik helyet Neuville szerezte meg, a negyedik helyre pedig a szeptember óta először versenyző Craig Breen hozta be a Hyundait.

Érdemes még megemlíteni a gyári támogatás nélkül, csak erre a futamra beugró, 10-ből 8 szakaszt megnyerő Esapekka Lappit, aki az abszolút tizedik helyén végzett, nem mellesleg megnyerte a WRC2 kiírását.

A Sarkvidék rali (vagy Arctic Finn Rally) a koronavírus-járvány miatt elmaradt Svéd ralit váltotta a versenynaptárban.

Az idény április 22–25. között a Zágrábban és környékén sorra kerülő Horvát ralival folytatódik, itt kezdődik majd a junior WRC-k világbajnoksága is.

A Sarkvidék Rali végeredméye:

1 Tänak / Järveoja (Hyundai) 2h03m49,6s
2 Rovanperä / Halttunen (Toyota) + 17,5s
3 Neuville / Wydaeghe (Hyundai) + 19,8s
4 Craig Breen / Paul Nagle (Hyundai) + 52,6s
5 Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota) + 1m01.5s
6 Takamoto Katsuta / Daniel Barritt (Toyota) + 1m37.8s
7 Oliver Solberg / Seb Marshall (Hyundai) + 1m39s
8 Teemu Suninen / Mikko Markkula (M-Sport Ford) + 2m09s
9 Gus Greensmith / Elliott Edmondson ( M-Sport Ford) + 3m39.4s
10 Esapekka Lappi / Janne Ferm (Volkswagen) + 6m07s

A rali-világbajnokság állása 2 verseny után:

1. Rovanperä 39 pont 2. Neuville 35 pont 3. Ogier 31 pont 4. Evans 31 pont 5. Tänak 27 pont

A WRC gyártói bajnokság állása:

1. Toyota 88 pont 2. Hyundai 77 pont 3. M-Sport Ford 24 pont 4. 2C Verseny Hyundai 22 pont

Hirdetés
Hirdetés

Ezt is olvasd el!

spot_img