ERC

Jövőre elindul az elektromos Opelek ralibajnoksága és az ERC mezőnyében is bemutatkozik a Corsa-e

Jövőre Németországban külön márkakupában indulnak majd az Opel Corsa-e Rally villanymotoros raliautók, az ADAC Opel e-Rally Cup bajnokság nyolc fordulós lesz. 

Teljes gőzzel megy az ADAC Opel e-Rally Cup versenysorozatra készülő Opel Corsa-e Rally átfogó fejlesztési programja. A tisztán akkumulátoros-villanymotoros raliautó már nem csak a tartóssági teszten van túl, de versenykörülmények között is tesztelték.

„Elektromos raliautóval még nincsenek tapasztalatok, ezért a projekt első részében számításokra és szimulációkra voltunk utalva. Most ezeket helyettesítjük egymás után gyakorlati mérésekkel. A tesztek másik súlyponti kérdése az akkumulátor terhelhetősége és hőháztartása és a szoftver adaptálása.” – nyilatkozta még a tartóssági teszteket követően az Opel Motorsport igazgatója, Jörg Schrott az autó fejlesztésével kapcsolatban.

Mostanra már nem csak a tartóssági teszten, de egy 1500 kilométeres versenyszimuláción is túl vannak az e-raliautók, amelyek jövőre saját márkabajnokságot kapnak Németországban.

Az elektromos Rally-bajnokságra egyébként 7500 euró a nevezési díj, de

azok, akik február 12-ig regisztrálnak a sorozatba az ADAC-nál, 5900 euró (plusz áfa) kedvezményes regisztrációs díjat fizetnek.

Mivel külön szabvány szabályozza az elektromos járművekkel szemben támasztott biztonsági elvárásokat, ezért a 7500 eurós nevezési díj egy biztonsággal kapcsolatos oktatást is tartalmaz, hogy  a versenyzők tisztában legyenek, hogy pontosan milyen veszélyek leselkednek rájuk az autóban ülve, így megtanulják például az elektromos tüzek oltását is. A nevezési díj négy csapattag kiképzését tartalmazza, illetve magában foglalja a versenyzői overállok és az egyéb kellékek (pl. töltési lehetőség) díját is.

Az Opel Motorsport négy Corsa-e Rally kocsija november végén teljesített egy versenyhétvége-szimulációt, a háromnapos próbát a Pferdsfeld Test Centerben rendezték meg és a 100 kW (136 LE) teljesítményű járművek probléma nélkül futották meg a nagyjából 1500 kilométert. 

Az ADAC Opel e-Rally Kupa első szezonját 2021 májusában kezdi meg, az ügyfélcsapatok pedig márciusban kapják majd kézhez az autóikat.

A használatra kész Opel Corsa-e Rally vételára 49 900 euró (plusz áfa).

A tervek szerint az Opel sajátmárkás kupája nem csak a német ralibajnokság része lesz (itt négy versenyen indulnak), hanem

az Opel Corsa-e autói a nemzetközi mezőnyben is megmérettetnek, méghozzá az ERC részeként, az augusztusi Barum Rallyn.

Ezen felül három egynapos hétvégét is teljesítenek a néma Opelek, így áll össze majd a nyolc futamra tervezett bajnokság.

Az Opel nem titkolt célja egyébként, hogy a Corsa-e 2022-ben már a nemzetközi sikereket érjen el az ERC-ben a Rally4 kategóriában.

 

Comments are closed.