A Magyar rallye háttérországa | 28. rész – Dudás György

A Magyar rallye háttérországa sorozatunkban, azokat az amatőr rali versenyzőket szeretnénk nektek bemutatni, akiknek már az amatőr, vagy sprint versenyeken szurkolunk, de még nem igazán ismerjük őket.
Ha szeretnétek ti is bemutatkozni, írjatok nekünk üzenetet 
a rallyfeeling2011@gmail.com -ra.

Egy pár mondatban bemutatnád az eddigi autóversenyzői pályafutásodat az olvasóinknak?

– 2008-ban megismerkedtem az amatőr rally világával, ami annyira megtetszett, hogy  a következő évben már a sógorommal megépítettünk egy Trabantot. Azzal három évig a B.-A.-Z Raliban versenyeztünk, volt, hogy kategória harmadik helyet is sikerült megcsípnünk! 2012 holtpont  volt a “pályafutásomban”, hiszen nem versenyeztem… Aztán 2013-ban Miskolc Ralin navigáltam egy VFTS-ben, utána rögtön visszatért a régi érzés. Következő évben két külön ladában is navigáltam sprinteken. 2015-re elegem lett a navigálásból, autót kezdtem építeni egy Volkswagen Scirocco-t. Sajnos ez a projekt nem jött össze, végül az autó egy barátomnál kötött ki. A tavalyi évben pedig már a Renault Clio-t próbálgattuk, amivel most is versenyzek, a két utolsó kunmadarasi versenyen mentünk vele.

Mit tudhatunk az autóról, amivel versenyzel?

– Az autóm az egy Renault Clio, jelenleg egy 2.0 Renault motor van benne, diesel váltóval, Katona féle gátlókkal, állítható futómű van alatta, elektromos szervó van benne, hidrós kézi, amatőr cső, meg minden, ami kell bele.

Legutóbb Kunmadarason indultatok. Mi történt veletek a versenyen?

– Kicsit késve értünk a versenyre, nem pedig korábban, ahogy szoktunk… Az első futamon  felszedtünk a hátsó kerékkel valamit, beforogtunk egy jobbos kanyarba, az időnk ott el is ment. A második futamon majdnem minden jól alakult, de egy gumilassító sok lett, kicsúsztunk… A harmadik futam már mondhatni jól sikerült, kis hibákat vétettünk ugyan, végül sikerült jó eredményt mennünk a kategórián belül. Erős a mezőny, de megmutattuk, hogy van keresni valónk ott. Jövőre újra nekivágunk és fejlődni szeretnénk! 🙂

Egyre több amatőr versenyző adja le a nevezését a kunmadarasi versenyre. Mi a varázsa ennek a rendezvénynek?

– Az első versenyen reggel az autó nem akart indulni. Körülbelül húsz percet próbálkoztunk, kerestük a hibát, utána minden körülöttünk lévő ember odajött, hogy mi a baj, miben tudnának segíteni, végül egy olyan srác segített, adott alkatrészt, akivel egy kategóriában mentünk és ezek után sikerült is végigmennünk! Ez is a varázsa ennek a versenysorozatnak, családias a hangulat, versenyzőtársaid vannak, nem pedig ellenfeleid! Egy igazi jó amatőr verseny, amik régen is voltak, na ez Kunmadaras.

A realitás talaján maradva, mik lehetnek a céljaid az autósportban a jövőben? 

– Egyenlőre jövőre szeretnénk az összes kunmadarasi versenyen menni, meg ha lesznek, hasonló szintű amatőr versenyeken. Aztán ha jól mennek a dolgok, szeretnék SP rendszámot az autóra és menni MARB versenyeken, vagy akar később Rallye2-ben is. Fejlesztünk a télen és tavasszal újult erővel nekivágunk a szezonnak.

Köszönet elsősorban a Páromnak, aki mindenben mellettem áll és támogat. A navigátoromnak Ákosnak, aki ugyanolyan elszántsággal csinálja ezt, mint én. Továbbá Gál Janónak, Dömötör Zolinak, Juhász Ákosnak, barátaimnak és mindenkinek, aki segít abban, hogy ott legyünk minél több versenyen.

Képek: Pánya Péter

Comments are closed.