WRC

Vihar miatt módosul az idénynyitó Rally Monte-Carlo programja

Több mint 450 mm eső hullott egyes területeken 24 óra alatt, ami közel négy hónapos csapadéknak felel meg ebben az évszakban. Az Alex névre keresztelt vihar október elején csapott le Franciaországra, és elsősorban Bretagne-t és a Cote d’Azur-t sújtotta.

Emiatt 850 tűzoltót vezényeltek a Franciaország délkeleti felén található Alpes-Maritimes megyébe, ahol legalább kilenc ember eltűnt a heves esőzések miatti áradásokban. A szakadó eső komoly károkat és áramkimaradásokat okozott, a víz házakat mosott el, és egy híd is összeomlott Saint-Martin-Vésubie-ben.

Itt egy videó arról, hogy milyen állapotok uralkodtak arrafelé másfél hónappal ezelőtt:

Mindez azért fontos, mert az FIA úgy döntött, hogy az áldozatok emléke előtt adózva ezúttal kimarad a legendás Turini-hágó és a Power Stage-et is új helyre költöztetik. A rally szervezői a vasárnapi zárószakaszt nyugatabbra költözték, hogy elkerüljék az árvíz sújtotta területet. 

“A 89. Monte-Carlo Rally szervezőbizottsága úgy döntött, hogy módosítja az utolsó vasárnapi kört, annak érdekében, hogy tiszteletben tartsa és megőrizze az áldozatok emlékét az elöntött völgyekben” – áll a hivatalos közleményben.

Az utolsó napon így Puget-Theniers – La Penne (12,93 km) és a Brianconnet – Entrevaux (14,31 km) szakaszt teszik meg kétszer a versenyzők. Az útvonal többi része változatlan maradt az eredeti, júliusban bejelentett menetrendhez képest.

A Rally Monte-Carlo január 21-én csütörtök este Gapban kezdődik és vasárnap délután Monacóban ér véget, 16 szakasz után 303,52 km-t teljesítve.

Comments are closed.