Végig kontroll alatt tartották a versenyt

A Kia Picanto Kupa első helyének megszerzéséért utazott el Salgótarjánba a Rónavölgyi Endre – Mészáros-Érdi Nikolett páros. Becsületesen felkészültek erre a versenyre is és Krajnyák Petráék sajnálatos kiesésének köszönhetően a bajnoki cím megszerzésének lehetősége is megnyílt a duó előtt. Természetesen ehhez meg kellett nyerni először is a Salgó Ralit. Endrével foglaltuk össze a verseny történéseit. 

A verseny előtti hetekben, napokban érezted azt, hogy nagyobb benned az elvárás magaddal szemben a sikertelenebb versenyek után?

– A verseny előtti hetekben, napokban, inkább el voltam egy kicsit keseredve, nagyon sok rossz érzés volt bennem az elmúlt versenyekkel kapcsolatban. Kezdődött az autó töréssel, befejeződött a hibánkkal, amikor hamarabb bementünk az idő-ellenőrzőbe és így a Vogel Adrienn elénk került a Baranya Kupán. De közben, néha bizony az egyenlő feltételekbe vetett hitünk is elhagyott bennünket. Aztán úgy döntöttünk, hogy  összeszorítjuk a fogunkat és akkor is végig csináljuk becsülettel, amit vállaltunk és megmutatjuk, hogy mi mire vagyunk képesek. Hogy mire lesz elég azt nem tudjuk. Mindenképpen meg fogjuk tenni a tőlünk telhetőt, úgyhogy nem nézegetünk videókat, nem teszteltünk máskor csak a tréning alkalmával. De akkor koncentráltan tettük ezt. Feldolgoztuk a pályákat, bevált Tibi bácsi segítsége, el tudtuk végre készíteni a magunk itinerét, amit összeraktunk az ő általa elképzelt ötletekből és természetesen hozzátettük a saját gondolatainkat is. 

Kilenc gyorsasági szakaszt kellett teljesítenetek a vasárnapi nap folyamán, amit ti láthatólag problémamentesen, gördülékenyen abszolváltatok.

– Komolyan vettük a feladatot és jó lendülettel végig tudtunk menni a pályákon, ami annak volt köszönhető, hogy nagyon jó összhangba kerültünk a Mészáros-Érdi Nikivel, most már. Néha belebambultam, elmerengtem, egy-egy hibámon esetleg, hogy a gyorson másabbul kellett volna menni. Ezt a Niki látta, felrázott ebből, tovább tudott vinni a gyorsaságin, aztán voltak olyan részek, amikor már nagyon élveztem és a Niki már úgy vette észre, hogy ez esetleg veszélyeztetheti a biztos célba érést, akkor rám szólt és azt gondolom, hogy ez így nagyon-nagyon jól működött. Végig kontrolláltan versenyeztünk, tudtuk, hogy mennyit akarunk adni Marcinak és hoztuk is azt az eredményt. Tényleg nem engedhettünk ki az utolsó pillanatig sem, hiszen az utolsó gyorsasági előtt a Marci mondta, hogy menjünk egy ki-ki gyorsaságit a Power Stage pontokért és mondtuk, hogy menjünk. Oda is tettük magunkat, ott már nem néhány másodperc volt a különbség, hanem a megszokott tizennégy körüli.

Az összes gyorsasági szakaszt megnyertétek a kupában, ami azért sem egy elhanyagolható dolog, hiszen láthatóan egy másodpercre sem engedtetek ki.

– Azt gondolom, hogy tényleg tudtuk mit akarunk, azt végig is tudtuk csinálni. Nagy öröm számunkra, hogy az összes gyorsaságit meg tudtuk nyerni, de még nagyobb öröm, hogy a vízen felfelébe, a mátrakeresztesi gyorson a mezőny leggyengébb autójával abszolút tizenegyedik időt tudtunk autózni és a Marci javára legyen írva, hogy közvetlenül ott jött mögöttünk, úgyhogy helló Rallye2-es mezőny, készüljetek fel jön egy fiatal srác és előbb-utóbb nagyon ügyes lesz és jó eredményeket fog elérni. Úgy gondoltuk, hogy ebbe még nagyon sok van és így biztonságit mentünk a megfelelő előnyünk tudtában, hogy nehogy baj legyen, de álmunkba se gondoltuk volna, hogy majdcsak beférünk az abszolút tízbe. 

A célban egy nagyon felszabadult Rónavölgyi Endrét láthattunk és az Érdi család boldogsága is érezhető volt!

– Nagyon felszabadultak voltunk már mindannyian a célban, hiszen ezért jöttünk mindig ide, ezt ti is megírtátok, mindig győzni jöttünk és mégsem jött össze, de most összejött. Nyilván ennek millió összetevője van, hogy miért jöhetett ez össze, mi merünk hinni abban, hogy ennek a nagy részét bennünk kell keresni. Amikor elrontunk valamit akkor is és amikor sikerre viszünk valamit, akkor is. Azt gondoljuk, hogy beérett a munkánk gyümölcse és nagyon jó érzés volt ezt ott tudomásul venni. Szembesülni is ezzel a ténnyel. Szembesülni azzal, hogy mennyien vártak a célba minket, és hogy milyen örömmel várták meg itt a mezőny végén érkező Rally Cafe-s kis autót. Az meg külön öröm volt, hogy aki miatt gyermekként, középiskolásként kimentem a rali pályák szélére, az most velem együtt a céldobogón ünnepelt. Érdi Tibi bácsi ott lehetett kettőnk között. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan álomnak a beteljesülése, ami nem mindennapi dolog.

Jól esett a csapatnak a verseny végén a jól megérdemelt Jameson? 🙂

– Nem kevés Jameson volt vasárnap este, úgyhogy a hétfői munkanap az elmaradt ebből kifolyólag. Én azt gondolom, hogy nagyon jó ötlet volt, hogy étterembe menjünk egyet vacsorázni, hiszen ez volt az első közös győzelmünk és ez csak attól lesz felejthetetlenebb, hogyha méltó módon meg is ünnepli az ember. Ezúton is köszönöm Tibi bácsinak a meghívását, aki gyakorlatilag minden földi jóval elláttatott ott bennünket és méltó módon meg tudtuk ünnepelni a győzelmet. Nem is tudom, hogy kívánjam-e, hogy máskor is győzzünk, mivel így a munkanapok száma erősen csökkenni fog! 🙂 

Foglalkoztat benneteket a bajnoki cím? Mi kellene ahhoz, hogy bajnokok legyetek?

– Persze, hogy igen. Úgy érkeztünk ide, hogy a második helyet szeretnénk bebiztosítani, szerintem az sikerült. Nyilván matematikai esélyünk van az első helyre, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez összejöjjön. Ehhez nem kell mást tenni, csak meg kell nyerni a Mecsek Ralit. Ez az egy dolog, ami rajtunk múlik, az összes többi, az nem tőlünk fog függeni. Mi pedig meg fogjuk nyerni a Mecsek Ralit! Azt gondolom, hogy most már van elég tapasztalatunk ezzel az autóval, a Nikivel nagyon jó együttműködésre találtunk. Megjött az önbizalmam és a kedv bennem, annak tekintetében, hogy kellő arroganciával tudunk odaállni minden rajthoz. Úgyhogy nincs mit tenni, meg fogjuk próbálni. Azt hogy ebből mi sül ki, az majd kiderül.

Nagyon-nagyon nagy köszönettel tartozom, természetesen a családnak, hiszen megint csak itthon tartották a frontot nélkülem és persze nagyon fontosak a barátok is, akik szintén mellettünk állnak.

Kia Platinum Rally Cup, Rally Café Autósport magazin, Bianchi kerékpár, Bringaland Kerékpár Üzlet és Szerviz, LAMAX Electronics Magyarország, EMaki Webáruház, Poli Computer, Kasza Tamás, Érdi Team Kft. Bosch Car Service, SalesOpt.hu, Agruniver Holding Kft.

Comments are closed.