VÁR RÁNK A BAJNOKSÁG! – Czékmány Norbert

Vége a téli álomnak, talán lassan ki is tavaszodik és elkezdődnek kis hazánkban a rali bajnokságok. Sorozatunkban az idei év vélhető főszereplőit szólítjuk meg, a tavalyi évről és az idei tervekről. Szerkesztőségünk most is lehetőséget adott a kisebb kategóriák, bajnokságok versenyzőinek is, hiszen Ők is a Magyar Ralisport egyenértékű szereplői a nézők számára! A negyvenedik részben Czékmány Norbit szólaltattuk meg.

Hogyan értékelnéd egy pár mondatban a tavalyi versenyzéseteket?

– Ralikrossz szakágban mentem még amatőrként 2015-ben egy évet Suzukival, ami után egy év kihagyást követően tavaly ralira váltottam. A Lada Kupa A-kategóriára esett a választás, ami népes belépő kategóriának tűnt. Hamar kiderült, hogy szerencsére itt mindenki elszánt és nyerni akar. Ez igazi kihívássá teszi a versenyeket és számomra nagyon motiváló, nekem ez jelenti a rali versenyzést. Ami a tavalyi évet illeti, összességében elmondhatom, hogy a tanulóévek iskolapéldájának lehet tekinteni. A legnagyobb eredménye az volt, hogy a szezon végére tökéletesen megfogalmazódott, pontosan milyen autóval is szeretnék idén rajthoz állni, ugyanebben a kategóriában.

Számotokra melyik volt a 2017-es év legjobb/legsikeresebb versenye?

– A bajnokság utolsó előtti futamán, Sajókazán felrobbant a motorunk. És biztos hülyén hangzik majd, de mégis ezt tartom a legjobb versenyünknek. Tavaly ugyanis ez volt az első alkalom, amikor sikerült olyan részeredményeket hoznunk, amikkel már elégedett voltam. Jól éreztük magunkat az autóban, feküdt a pálya és könnyedén tudtunk jó időket menni. Végül a kategória éléről estünk ki a negyedik gyorsaságin. Az év legnagyobb “kalandja”?

– Egészen hosszú listát tudnék írni. 🙂 De ami így elsőre beugrik, az a tavalyi MARB-os debütálás Kazáron. Ezen a hétvégén sikerült a saját és egy kölcsön-motort is nullázni. A verseny előtt egy nappal, péntek este, még a motor beállítás alatt eltört az egyik dugattyú. Ez után a kölcsönkapott és éjszaka bepakolt új motortól vett a lendkerék búcsút, ráadásul kétszer is. Első alkalommal a harmadik gyorsasági vége előtt pár száz méterrel kezdett önálló életet. Ennek eredményeként a tükörbe nézve még a váltóharang darabjait láthattam mögöttünk pattogni az úton és ezzel párhuzamosan majdnem a szalagkorlátot is sikerült lendületből megtámasztani. Aztán a versenyről hazafelé menet, a már trélerre tett autót újra elhagyta a lendkerék. Egyértelmű, hogy nem érezte jól magát az új helyén. 🙂 A verseny után a barátaim szerencsére kis ideig sem hagytak rágódni, helyette hazaérve rögtön arról beszéltünk, hogyan fog összeállni az autó a következő futamra. (Akkor még nem is gondoltam, hogy ez csak az előjele lesz az egész évre érvényes „sikerszériának”.)

Tervek az idei évre?

– Nagyon egyszerű. Meg akarjuk nyerni a MARB Északi Régiójában a Lada Kupa A-kategóriát. Pont. 🙂

Mit vársz az átalakulóban lévő rali bajnokságoktól?

– Én egy olyan korszakban szerettem bele ebbe az egészbe még a 2000-es évek elején, aminek a hangulata valószínűleg már soha nem fog visszajönni. Ráadásul, aki ebben a szakágban mozog, az nagyon jól tudja, hogy mennyire megosztott most a ralisport társadalom az amatőröktől egészen az Országos Bajnokságig. Viszont látok pozitív változásokat. Így bízok benne, hogy a jelenleginél kicsit több is jut még nekünk abból a feeling-ből, ami miatt ezt az egészet elkezdtük csinálni. A csapatunk és barátaink nevében is mondhatom, mi ennek örülnénk igazán!

Az említett sajókazai motor-totálkár után a téli időszakban a tavaly összegyűjtött tapasztalatok alapján nulláról újraépítettük az autómat. Éppen ezért, itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Kalóczkai Szabinak, Patunak, Lacának, Tiba Ádámnak, a teljes Corner Rallyecross SE csapatnak, a barátaimnak és Fateromnak, akik mind nagyon sokat tettek hozzá ahhoz, hogy a lehetőségeinkhez mérten elérhető legjobb technikával vághassunk neki az idei évnek Kovács Zoli navigátorommal! Ez úton is köszönjük Nektek az önzetlenül befektetett időt és energiát! Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy eredményeinkkel a ti munkátokat is sikerre vigyük! 🙂

Comments are closed.