Tänak diadalmaskodott Svédországban

A Toyota Gazoo Racing észt versenyzője a szombati első gyorson átvette a vezetést, a finn Teemu Suninentől kevesebb, mint két másodperccel. A kör következő szakaszán Suninen hibázott és beleakadt egy hófalba, ahol körülbelül másfél percet hagyott bent, így visszaesett a nyolcadik helyre. A dobogó középső helyére így a norvég Andreas Mikkelsen került fel a Hyundaijal, őt követte Elfyn Evans a Fiesta WRC-vel.

Közben Tänak növelte előnyét a többiekkel szemben. Az első szervízbe már fél perces előnnyel érkezett. A következő körben Lappi felvette a lépést a többiekkel, így feljött a dobogóra Mikkelsennel azonos időeredménnyel.  
A záró, vasárnapi napon három gyorsasági várt a mezőnyre. Jari-Matti Latvala ébredt a legjobban, meg is nyerte a napi nyitó szakaszt. A nagy nyomás hatására Mikkelsen vétett pár kisebb hibát, így lecsúszott a negyedik helyre, és a dobogó legalsó fokát a belga Thierry Neuville foglalta el.  Lappi továbbra is tudta a lépést tartani, így megőrizte a második helyet. Tänak a legvégére is tartogatott még gyorsaságából, sikerült megnyernie a Power Staget is,így onnan is begyűjtötte a plusz 3 pontot. Neuville befutott másodiknak a szakaszon, a harmadik időt pedig Evans futotta. 
A bajnokság svédországi fordulóját tehát Ott Tänak nyerte, majdnem egy perc előnnyel,  a finn Esapekka Lappi előtt , a dobogó legalsó fokát pedig Thierry Neuville foglalhatta el.  Az éllovas Sébastien Ogier a pénteki napon hibázott, ezáltal csak SuperRallye-val tudta folytatni a versenyt. Végül az abszolút 29. helyen ért célba, pontok nélkül. 
A WRC2-ben a Polo GTi R5-ök uralkodtak. Ole Christian Veiby uralta a kategóriát, így több, mint két perces előnnyel sikerült a kategóriát megnyernie, és a nagy abszolútban is kiemelkedő helyen befejeznie a versenyt. Ezüstérmes a finn Emil Lindholm, a dobogó alsó fokán pedig a rallycross világbajnokságból ismert Johan Kristoffersson, mindhárman Poloval. 

A 2019-ben indult új kategóriában, a WRC 2 Pro-ban a gyári támogatott pilóták indulnak. A WRC-ből kiszálló Mads Ostbergnek sikerült a  C3 R5-el kategóriát nyernie, aki szinte hiba nélkül teljesítette a versenyt. A jövő nagy reménységének tartott Kalle Rovanperänak sajnos most nem kedvezett fortuna, hiszen több kisebb hibát is vétett,amiknek súlyos időhátrány lett a vége, de még így is felküzdötte magát és a Fabia R5 ösét a kategória második helyére. Harmadik a brit Gus Greensmith lett a Fiesta R5-el. 

A bajnokság március második hétvégéjén murván folytatódik Mexikóban. 

Comments are closed.