Szauer Gergő: Örülök, ha nehezebb körülmények között versenyezhetek

A Topp-Cars Rallye Team versenyzői, Szauer Gergő és Rácz László változatos versenyen a második helyet szerezte meg Miskolcon a Peugeot 208 Rallye Kupában. A verseny után Gergőt kérdezte a Rally Café munkatársa.

Az Eger Ralin már megmutattátok, hogy tudtok elég gyorsak lenni a Peugeot 208 R2-vel is. Miskolcra milyen taktikával érkeztetek?

– Miskolcra sem tervezetünk mást, mint Egerre, versenyezni szerettünk volna, lehetőleg gyorsan.

 
Hogy tetszett a prológ és az aszfaltos gumival murván menés?
 
– A prológon rengeteg ember volt kint, ami különleges élmény. Az autót még erősen tanulom, így maradandót úgy gondolom nem alkottam a prológon. Igyekeztem inkább a gyorsokra koncentrálni.
 
A versenyen igen változatos időjárás volt. Sikerült mindig jó gumit választani és a körülményekhez igazodni?
 
– Nehezebb a miskolcihoz hasonló, sűrűn és sokszínűen változó körülményekhez igazodni, és gyorsról gyorsra más felfogásban, különböző elvek szerint használni egy autót úgy, hogy gyors is maradj, amellett, hogy túlzott hiba nem fér bele a játékba. Ettől függetlenül örülök, ha ilyen vagy minél nehezebb körülmények között versenyezhetek, mert ez mind fejleszti a képességeimet, tapasztaltabbá és talán ügyesebbé, gyorsabbá tesz. A gumi választás vonatkozásában próbáltunk olyan opciót magunkkal vinni, amivel a lehető legtöbb eshetőségre lépni tudunk, ami úgy gondolom sikerült is. Talán két gyorsaságit kivéve, mikor a második szakaszon bal első defektet kaptunk, és a kiadós esőzés és víz ellenére kénytelenek voltunk a helyére száraz időre való kemény keveréket felrakni, mert nem volt más nálunk. Érdekes volt baloldalt elől kemény, jobb elől pedig puha keverékkel autózni a vízen, de igyekeztem ezzel együtt is a lehető legtöbbet kihozni a dologból a képességeimhez mérten.
 
Hét szakaszt sikerült nyerni 12-ből és a második helyen zártatok. Elégedett vagy?
 
– Nem örültem, hogy két alkalommal is defektet kaptam. Mikor az ember érez képességet magában arra, hogy a kitűzött célt elérje, viszont ennek a beteljesülését egy olyan kiszámíthatatlan és nehezen kivédhető dolog akadályozza meg, mint a defekt, akkor valamelyest megkötözve érzi magát.Viszont ez vele járója a sportnak, benne van, meg kell tanulni és együtt kell tudni élni vele. A rallyen kívül más sportok kapcsán is megtanultam, hogy az utolsókig hajtani kell, bármi is történjen és sosincs minden veszve. Ezt a felfogást többen is támogatják a szűk körömben, amivel sokat segítenek nekem.
 

Fehérvár viszonylag messze van még. Lesz lehetőségetek nagyobb tesztre vagy más versenyen indultok?
– Más versenyen nem hinném, hogy indulunk, a teszt pedig még nem teljesen eldöntött.

 
Készítette: Hund Gábor 
Fotók: Bence Photo, KGB Gyula.

 

Comments are closed.