Szauer Gergő felért az eddigi pályafutása csúcsára

A Nyíregyháza központtal rendezett Rally Hungary versenyen ugyan nem sikerült dobogóra állnia a Szauer Gergő – Kerék István párosnak, de így is elég pontot szereztek ahhoz, hogy megnyerjék az ORB 2WD bajnoki címét! Gergővel beszélgettünk az első országos bajnoki címének megszerzése után. 

Ha jók az emlékeim, eddig még soha nem versenyeztél ezeken a pályákon. Sikerült beleugranotok az ismeretlenbe?

– Igen, eddig itt még csak nézőként vettem részt a versenyeken, ezáltal teljességgel új volt minden.

Ezen a versenyen nyílt esélyetek a kategóriátok bajnoki címének megszerzésére, ennek tudatában óvatosan kezdtétek a versenyt és a folytatásban is a biztos célba érésre törekedtetek?

– A biztos célba érkezés elengedhetetlen volt, az volt az első számú célként kitűzve. A továbbiakban úgy gondoltam, az első kört próbálom támadólag felfogni, a második kört inkább beosztva, védekezve letudni. Az első körben nagyon jól éreztem magam és úgy érzem sikerült is a terveinknek megfelelően autóznunk. A második körről ez már nem mondható el. A Füzér – Abaújvár szakaszon még a murvás részen kaptunk egy jobb első defektet, amiből egyetlen módon tudtunk a lehető legkevesebb időveszteséggel kijönni, ha a gyorsaságin megállunk és kicseréljük, ugyanis onnét még volt húsz kilométer a szakasz céljáig. Eztán a tankoló zónában vette észre a szerviz, hogy a jobb hátsó kerekünk lassú defektes, etapon azt is cseréltük, mind a két pótkerekünket felhasználtuk. Emiatt a Fony – Óhuta szakaszt igyekeztem óvatosan letudni, mert ha ott defektet kapunk, úszik minden. Az utolsó Mád – Disznókő szakasz előtt viszont úgy döntöttünk, hogy azt megpróbáljuk meghúzni, amit úgy érzek sikerült is.

Az első öt gyorsasági álomszerűen alakult a számotokra, hiszen vezettétek a kategóriát. Összefoglalnád nekünk, hogy mi történt veletek ezeken a szakaszokon?

– Igen az első kör végére sikerült még az Európa Bajnokság 2WD kategóriájának élére állni, amin őszintén meglepődtem. Nem néztem az időeredményeinket, ráadásul nem is neveztünk az EB értékelésbe, de az első kör végén a csapatvezetőnk elmondta, hogy az idők és a helyezés is jó eddig! 🙂 Jó érzés volt. Ilyen szintű versenyen még nem volt lehetőségem elindulni és megmérettetni magam. A pályák külön-külön is igen nehezek voltak, a rengeteg változó körülmény miatt. Egy adott gyorsaságin belül is volt három-négy különböző felület, amihez mind-mind más felfogásban kellett alkalmazkodni. Emellett sok helyen egy nyomsávon mentünk és nem lassú pályák voltak kijelölve. Ezzel együtt az a véleményem, minél többet lehet az ember hasonló nehéz, vagy nehezebb körülmények között, attól csak jobb, több és gyorsabb lehet. Örülök, hogy versenyezhettem ezeken a szakaszokon.

Aztán a hatodik és főleg a hetedik gyorsaságin rengeteg időt veszítettetek…

– A defektek miatt…🙂

Végül is minden jó, ha a vége jó, hiszen a kategória negyedik helyével sikerült megnyernetek a bajnokságot! Hová helyeznéd el a karrieredben ezt a bajnoki címet, ezt az egész évet?

– Eddig sosem volt lehetőségem első osztályban teljes szezont futni, bár ez is elég karcsú a fennálló helyzet miatt, de kimondhatatlanul örültem, hogy sikerült Magyar Bajnoki címet nyerni. Ezt érzem eddigi pályafutásom csúcsának szakmailag, eredmény szempontjából. Sok munka van benne és mögötte… és nem utolsó sorban, nem csak az enyém/miénk, hanem számtalan sok emberé, akik az elmúlt tíz évben támogattak, segítettek és bíztak bennem. Az év is nagyon érdekes és meghatározó volt, hiszen egy olyan navigátor, mint Kerék Pisti tartott annyira, hogy összeüljön velem. Általa (is) egy új oldalát, felfogását, rétegét ismerhettem meg a sportnak. Sok mindent tanultam idén. 🙂

Jóllakottá tesz benneteket ez a bajnoki cím, vagy már elkezdtetek gondolkozni a következő kihíváson?

– A verseny másnapján már arról beszélgettünk Pistivel és unokabátyámmal, hogy merre, hogyan tovább! 🙂

Nézzük milyen utat járt be a bajnoki címig a Szauer Gergő – Kerék István páros. Comments are closed.