Seb „F1 álma” valóra vált

A négyszeres rali-világbajnok, Sebastien Ogier WRC karrierje alatt csillogó sikereket ért már el, most pedig a motorsport egy másik műfaját készült kipipálni a listáján, gyermekkori álmát, hogy Formula 1-es autót vezethessen.

Fiatalként Ogier arról álmodozott, hogy a Formula 1 nagydíjakon szállhasson versenybe, akárcsak példaképei, azonban karrierje az évek során más utakra tévedt – a WRC murvás, aszfaltos, hóval és jéggel borított szakaszaira.

 


Azonban, a 40 WRC győzelem és az elképesztő 493 szakasz elsőség ellenére a francia versenyző kitartott F1-es álma mellett, így végül a Red Bull Racing úgy döntött, lehetőséget ad az M-Sport pilótájának arra, hogy ez valóra válhasson.

„Gyermekként mindig (Ayrton) Sennát néztem, Ő volt a példaképem és persze arról álmodoztam, hogy egy nap kipróbálhassam ezt a típusú autót.”-kezdte Ogier. „Ahhoz, hogy egy autóversenyző szórakoztató legyen gyorsnak kell lennie és a Formula 1-es autó a leggyorsabb amit vezethetsz, szóval igen, minden versenyzőnek át kell élnie ezt az érzést egyszer.”

Ogier álom találkozójának az F1 autóval, az Osztrák Nagydíj hazája, a spielbergi Red Bull Ring adott otthont. Az autó ami a versenyző megszelídíthetett nem volt más mint Red Bull Racing RB7, a gép ami pályafutása alatt 12 nagydíjat nyert és 27 alkalommal végzett dobogón, és amivel Sebastien  Vettel elnyerte a második világbajnoki címet.

A korábbi Red Bull Racing pilóta David Coulthard irányítása alatt történt  a teszt és ő mutatta be Seb-nek a V8-as motorral hajtott, 325km/h-s gépezetet, majd a skót versenyző egy másik F1-es autóval végigvezette Őt a 4.3 km hosszú körön.

„Egy álmom vált ma valóra.” mondta Ogier a kormány mögött. „Fantasztikus érzés volt és természetesen egy hatalmas élmény, más mint amiket valaha is vezettem. Nagyon jó móka volt, valójában ez az autó nagyon gyors, de amennyire gyors olyannyira kényelmes is belül.”

Ogier meglehetősen otthon érezte magát, mikor az autó beállításával kísérletezett. „Az egyetlen dolog amivel egy kicsit játszottam az a kipörgésgátló volt.” mondta. „Fokozatosan lejjebb kapcsoltam, majd a végére teljesen eltávolítottam. Érdekes volt érezni az idegesebb autót mindenféle kipörgésgátló nélkül és, hogy mennyivel simábban és szelídebben kell bánni a gázzal – jó szórakozás volt!

Fordította: Princz Laura


 

 

 

 

 

Comments are closed.