Richie az “autóöltöztető”

Amikor a pályák szélén nézzük a mellettünk elsuhanó, szebbnél szebb versenyautókat, eszünkbe sem jut, mennyi munka van abban, hogy az autó egy egyedi dekorral megragadjon az emlékezetünkben. Próbáltuk egy kicsit körüljárni a témát és megkérdeztük az ország egyik legtehetségesebb “autóöltöztetőjét”. Nyistyák Richivel beszélgettünk. 

Hogyan kerültél először kapcsolatba a ralival?

– Először is szeretném megköszönni a megkereséseteket, hogy interjút készítetek velem. Nem mindennap kap ilyen lehetőséget az ember. Magával a ralival az öcsém és a barátaim, mint például Nagy Zoltán “Tejcsi” által kerültem kapcsolatba, aki egy Ladával versenyzett. A későbbiekben mikor már komolyabban foglalkoztam a dekorozással, el is készítettünk a VFTS-ére egy dekort, ami az első munkáim között volt. Magával a versenyautó dekorozással 2011-ben ismerkedtem meg Jobbágy Peti révén, akinek szintén a VFTS-ére én készítettem a látványtervet. Igaz, akkor még a kivitelezés részét más csinálta.

Mi vesz rá egy fiatalembert, hogy ralis autókat matricázzon, dekorozzon?

– Az ismerőseim által, már fiatalon a rally autók világában mozogtam és egyre jobban kezdet érdekelni a versenyautók dekorálása. Egyre többet gondolkoztam azon, hogyan lehetne valami látványos dolgot megvalósítani. Ebben nagy segítségemre volt a pályám elejétől fogva az, hogy különböző “csupasz” felületeket kaphattam arra, hogy megvalósíthassam ezeket a dekorációkat. Külön köszönöm nekik és szeretném itt kiemelni Balogh Balázs Csigolyt és a Porkoláb Racing-et, akik mindig is adtak arra, hogy a versenyautójuk kinézete is olyan látványos legyen, mint a vezetési stílusuk.

Te is tervezed a dekorokat, vagy csak kivitelezed a már megtervezetteket?

– A tervezéstől a kivitelezésig mindent én csinálok. Persze vannak olyan esetek, mikor már egy meglévő, vagy egy adott dekorációhoz hasonlót kell elkészítenem. De természetesen mindig nagyobb örömmel tölt el, ha valami újat találhatunk ki egy adott versenyzővel, a saját ötleteim és az ő ízlésének megfelelően, mind mintában, mind a színvilágban.

Rengeteg munka kikerült már a kezeid közül, melyikre vagy a legbüszkébb?

– Igazság szerint egyet nagyon nehéz lenne kiemelni, mivel nagyon sok van, ami közel áll hozzám. A Mester István VFTS-e, amit édesapámmal együtt készítettünk, a Csigoly féle fényvisszaverős 07-es, a 2018-as rallye2-es bajnok autó, ami Krehlik Nándi és Madarász Szabi nevéhez köthető és a szintén 2018-as MARB abszolút bajnok Foczkó Ákos-Kiss Balázs (Vadmagyar) VFTS-e. De nem hagyhatom ki a felsorolásból a Kiss Balázs (Vadmagyar) 07-es dekorját, illetve Takács Márk VFTS-e, Tamás Gyula Marvel Hero dekorja, Porkoláb Peti terepmintás Bömöse, a Nagy Mátyás féle 1200-es, ami San Marinót is megjárta a Rally Legenden. Igazából sorolhatnám még a versenyzőket, csapatokat, autóépítőket, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni: North Racing, Tbt motorsport, Csipesz, Jobbágy Krisztián… Sok-sok versenyautó és sok fajta minta, vagy szín, vagy az elkészítésben rejlő megoldások miatt.

Van álmod az iránt, hogy milyen autót “öltöztetnél” fel szívesen?

– Nem szeretnék túl nagyot mondani, de a Ford Fiesta R5, ami megmozgatja a fantáziámat. László Zoltán és Begala Tamás révén egy Ford Fiesta R2-est sikerült már dekoroznom, amivel az idei Monte-Carlo Ralin indulhattak, ami ennek az R5-nek a kis testvérének számít. Csak remélni és bízni tudok benne, hogy egyszer megadatik a lehetőség, hogy egy R5-ös autón dolgozhassak.

Milyen érzés amikor verseny közben látod az általad dekorozott autókat?

– Mindig jó érzéssel tölt el az, hogyha “mozgás” közben láthatom az elkészült autókat. Igazából az okoz nagyobb örömöt, mikor az általam elkészített autók kinézetét pozitívan fogadják a versenyzők, a szurkolók és a hozzám közel álló emberek.
Ha szeretnétek látni az egyik új munkámat, ami jelenleg még hét pecsétes titok, akkor látogassatok el most szombaton Miskolcon a FORD VAGÉP-be a gépkönyvezésre és keressétek Porkoláb Gery kocsiját. Nagy durranás lesz!!! 🙂

Comments are closed.