WRC

Rally Finland 2013. – 1 nap

Elérkezett a várva várt Finn rali első napja. Ezen a napon 6 gyorsaságit teljesítettek a fiúk. Az első gyorsaságit (Himos- 4.45 km) a francia Ogier nyerte csapattársa Latvala,és a szintén hazai pályán versenyző Hirvonen előtt. A második gyorsot (Torittu 8.3km) Neuville “húzta be Ostberg,és Hirvonen előtt. Ogier “csak” az ötödik időt mente,míg csapattársa (Latvala) bal hátsó futóművével eltalált egy követ,és rengeteg időt veszített ezen a gyorson. Végül 4 perc 40 másodperc büntetéssel folytathatta a versenyt.

latvala

Latvala

 

A harmadik gyorsaságin (Koukunmaa) amely már 13.68 kilómétert “kóstált” ,helyre állt a rend hiszen újra csak az idén nagyon domináló Ogier nyert Neuville,és Meeke előtt. A brit meglepetésre elverte mindkét sokat látott  Citroenes csapattársát Hirvonent,és Sordót… A WRC 2 kategóriában nagyon jó kis mezőny gyűlt erre a versenyre össze. Ketomaa,Paddon,Evans,Kruuda,Lappi,Salo,és persze az egyre jobban ralizó volt forma 1-es Kubica. Három gyors után ez a hét fiú 40 másodpercen belül volt egymáshoz. Ami nagy csatát ígért a továbbiakban.

Egy amatőr videó a harmadik (Koukunmaa) gyorsról:

 

prokop

Prokop

A negyedik gyorson Hirvonen volt a leggyorsabb,honfitársa Hanninen,és Neuville előtt. Ogier negyedik időt futott. Az összetettben Neuville,és Hirvonen azonos idővel álltak ekkor az első helyen,utánuk Ogier 1.6 másodperccel. A verseny szorosságát tükrözte,hogy az első 14 versenyző egy percen belül volt ekkor egymáshoz. Az ötödik gyors (Himos 8.72 km) Ostberg győzelmét hozta,a második a finn NIKARA!!! A harmadik helyre pedig az egyre jobban belejövő Meeke érkezett,majd Hanninen,Neuville,Ogier  sorrend alakult ki a 4.5.6. helyen.

fin 2

Neuville

Az utolsó hatodik “szakaszocskát” (Killeri 2.06 km) Neuville nyerte,Novikov és Hirvonen előtt. Ezen a rövid gyorsaságin “meglepetés” emberek is bejöttek az absz tízbe pl: 4.Ketomaa, 6.Brynildsen, 8.Lukyanok, 9.Protasov. Nevezett úriemberek életük eddigi legjobb eredményüket érték el. A csütörtöki nap után Neuville vezet Ogier elött 5.2 másodperccel. Hát nem sok…

Első napi videó:

Kruuda forgás SS1.

Bostanci-Vatansever (106) SS3. Bukás

A verseny állása 6 gyorsasági után:

 1. Neuville T. – Gilsoul N. (Ford Fiesta RS WRC)  25:33,3
2. Ogier S. – Ingrassia J. (Volkswagen Polo R WRC) +5,2
3. Ostberg M. – Andersson J. (Ford Fiesta RS WRC) +8,9
4. Hirvonen M. – Lehtinen J. (Citroën DS3 WRC) +13,8
5. Hänninen J. – Tuominen T. (Ford Fiesta RS WRC) +17,0
6. Meeke K. – Patterson C. (Citroën DS3 WRC) +17,5
7. Novikov E. – Minor-Petrasko I. (Ford Fiesta RS WRC) +20,9
8. Mikkelsen A. – Markkula M. (Volkswagen Polo R WRC) +23,4
9. Sordo D. – del Barrio C. (Citroën DS3 WRC) +37,1
10. Nikara J. – Kalliolepo J. – (Mini Cooper WRC) +47,7
11. Andersson P. – Axelsson E. (Ford Fiesta RS WRC) +52,4
12. Prokop M. – Ernst M. (Ford Fiesta RS WRC) +58,5
13.  Ketomaa J. – Salinen M. (Ford Fiesta R5) +1:21,3

 

 

Leave A Reply