Nincs miért szégyenkezniük

Sikeresen célba ért a Mikulás Ralin, ifj Cseh Vilmos és Matics Barbara párosa. Kicsit vegyes érzésekkel gurultak a veszprémi célba az R5-ös Skoda Fabiával, hiszen sikerült nagyon jó szakaszeredményeket elérniük, de mellette azért voltak hibák is. Ennyi kihagyás után nehéz felvenni a ritmust a Rally1 mezőnyének első tíz párosával, de Viliék mindent megpróbáltak és nem kell szégyenkezniük a végeredmény miatt. 

Már régóta versenyzel a magyar mezőnyben, viszont már jó pár éve nem vagy aktív a bajnokságban. Egy pár mondatban bemutatnád az olvasóinknak az eddigi autóversenyzői pályafutásodat?

– Igen, már több mint tíz éve, hogy először indultam az országos bajnokságban, de igazából aktív talán sosem voltam – kezdi a beszélgetést ifj Cseh Vilmos. – Ha jól emlékszem RTE bajnokságban volt csak egy év, hogy végig indultam minden versenyen. ORB-ben talán évi négy versenynél többet nem indultam sosem. Valami mindig hiányzott hozzá, főleg anyagi oldala volt szűkös, de az időm és az energiám sem engedte. Voltak jó eredményeim, de ahhoz, hogy ne csak villantson az ember egy-egy szakaszon, hanem megbízhatóan hozza a jó eredményeket, ahhoz ezt nálam sokkal komolyabban kell venni és foglalkozni vele. Viszont ennél meg nem akarom komolyabban venni, imádom ezt a sportot, a felkészülési izgalmaktól egészen a verseny végéig. Rengeteg improvizáció kell ehhez és itt nincs olyan, hogy lehetetlen. Utólag visszagondolva sokszor nem is értjük, hogy sikerült összehoznunk, hogy ott álljunk a rajtban. Óriási logisztika és csapatmunka van az egész mögött. Szeretem ezt a közeget, mert ez egy nagy család és ha nincs egy hónapban verseny, akkor már hiányoznak ezek az ingerek.

Egy kicsit sem hiányzik a folyamatos versenyzés?

– Maga a versenyzés hiányzik nagyon, viszont erre nekem sosem lesz szerintem annyi időm, hogy végigversenyezzek egy szezont. Nekem az első a család, aztán a vállalkozás és csak utána jöhet a saját magam szórakozása. Szeretem én azt, hogy mint csapat vagyunk ott egy versenyen és szinte ugyanúgy örülök, hogy ha a versenyzőnk beér a célba és eredményes, mintha én mennék. Úgy is állok hozzá az egész felkészítéshez, mintha én indulnék, csak a végén nem én ülök a kormányhoz.

A Mikulás Ralira viszont általában autóba ülsz és produkálsz egy-két meghökkentően jó részeredményt.

– Igen, ez két dolog miatt van, az egyik, hogy eddigre lemegy a bajnokság és nem kell a csapatra összpontosítanom, a másik pedig az, hogy murva. Igaz idén bajnoki futam lett, de megbeszéltük a csapattal, hogy nélkülem is ki tudták szolgálni a másik autót.

Mi történt veletek az idei versenyen?

– Az idei verseny, ha egy nappal előbb lett volna, akkor nem vagyok ott. Ezt az autót, amivel indultam, mi fogjuk felkészíteni a jövő évben, viszont a verseny előtt öt nappal került oda négy keréken, aszfaltos beállításokkal. Nagyon sok ember segítsége kellett ahhoz, hogy egy előre meghatározott terv alapján elkészüljünk és ebbe nem csúszhatott semmi probléma, mert akkor nem lettünk volna készen. Sikerült és ott voltunk, igaz személy szerint összesen tizenkettő órát tudtam aludni az öt nap alatt.

Azért elégedetlen nem lehetsz, hiszen jó pár R5-ösel versenyző kollégát sikerült magad mögé utasítani a verseny végére!

– Igen ha ennek tükrében nézzük, akkor elégedett kellene hogy legyek, de nem vagyok az, mert rengeteg hibát vétettem, amivel súlyos másodperceket dobáltam el. Ha kicsit összeszedettebb vagyok, akkor ez az eredmény pár hellyel jobb lett volna. Tudom, itt nincs ha, de mindig visszanéz az ember és mérlegel. Az alaptempónk megvolt, de mindig bebakiztam valamit, amivel elrontottam. Talán egy tiszta gyorsasági volt, ahol nem volt nagy hiba és sikerült is egy abszolút hatodik időt menni. Nagyon nívós a Magyar bajnokság és rengeteg gyors versenyző van. Le a kalappal előttük, hogy hiba nélkül, megbízhatóan tudnak gyorsan menni.

A csapat másik autója hogyan szerepelt a hétvégén?

– Másik autónk a Mitsubishi, amivel Perge Gyuriék a kategória bajnoki címért voltak harcba és büszkélkedtünk, hogy két és fél szezon óta nem volt vele technikai probléma, de most, amikor nagyon kellett volna, hogy ne legyen baj, mégis lett… Valami eltörhetett a váltóban, pedig most is, mint mindig, lerevízióztattuk. Ezzel sajnos elment a bajnoki cím, amit nagyon sajnálunk, mert most is vezető pozícióból álltak ki.

Szilveszter Rally tervben van a csapatnak?

– Ez még nagy kérdés, vissza kell szerelni aszfaltra a Skodát, amihez idő kell, most hogy egy hétig csak a Skodával foglalkoztam, minden a háttérbe szorult. Család, vállalkozás stb. Ha sikerül kényelmesen és időben végezni, akkor talán ott leszünk. A nézők hiánya “demotivál”, mert nagy részben ezért is csináljuk, hogy a pálya szélén álló embereknek egy-egy látványos kanyarvétellel örömet okozzunk. A másik pedig, hogy valahogy ott meg vagyok átkozva, még nem volt olyan év, hogy ne tartottak volna fel a körgyorsasági szakaszon, ezzel pedig volt, hogy épp az abszolút első helyért tartó csatánkat vették el.

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni családomnak a megértésüket, barátaimnak és csapatomnak, valamint mindenkinek, aki segített abban, hogy ott legyünk a rajtban!

Comments are closed.