Nem győztek, viszont fontos pontokat szereztek

Habár győzniük nem sikerült, a megszerzett negyedik helyezéssel így is fontos pontokat gyűjtött a Vértes Ralin, Vincze Ferenc és Igor Bacigal párosa. Az elképesztően szoros küzdelem végén, nem jött ki jól a lépés, de a bajnokságot vezetik és már gőzerővel készülnek az utolsó kettő versenyre. 

Köztudomású, hogy a Vértes Rallye gyorsasági szakaszai megegyeztek az elmúlt évek Székesfehérvár Ralijainak a pályáival. Milyen emlékeid vannak ezekről a pályákról?

– Megegyeztek a pályák az elmúlt évek Székesfehérvár ralijainak szakaszaival, amikről nagyon jó emlékeim vannak, ugyanis 2018-ban és rá egy évre is sikerült megnyernünk ezt a versenyt kezdi a beszélgetést a tavalyi év abszolút bajnoka, Vincze Ferenc. – Tejesen meg voltam elégedve a pályákkal, ezeket már mindenki ismeri. Több éve megyünk rajtuk, úgyhogy nagy újdonságot nem jelentettek. Egy-két helyen talán máshol volt a gumi és a terelő, de nagy részében ugyanaz mint az előző években, így szerintem pályabejárás nélkül is letalált volna rajta mindenki. 

Jól kezdtétek az első kört, aztán a harmadik gyorsasági szakaszon Nagyvelegen, feltűnően sokat kaptatok.

– Igazából az első kört sem kezdtük olyan jól, mint szerettem volna, valahogy nem kaptam el ezen a vasárnapi napon a fonalat, nem voltam túl jó passzban. Rengeteg hiba volt a menésünkben, sok helyen lassú is volt, nem mertem elvállalni a tempós részeket. Most ez egy ilyen nap volt. Nagyvelegen pedig azért kaptunk nagyon sokat, mert teljesen más gumitaktikán voltunk, mint a Turán Frici. Neki hátul két intermédia volt, elől két slick és még vitt két vizes pótkereket. Így fel tudott rakni négy vizes gumit Nagyvelegre, mert leesett az eső, mi pedig slicken voltunk, csak előre tudtunk felrakni intermédiát. Így nagyon úszkált az autó, nem tudtunk érdemben gyorsabban autózni vele.

A folytatásban a gumiválasztásotok sem volt megfelelő, és mintha most ti sem kaptátok volna el a győzelemhez szükséges ritmust.

– A harmadik körre kemény gumit raktunk fel, ami nem bizonyult megfelelő választásnak, de muszáj volt lapot húznunk, mert nem éreztük magunkat jó formában és valamit változtatni kellett a többiekhez képest. Tudtuk, hogy mindenki közepes slickkel megy ki. Ha tapadást tudtunk volna csinálni a kemény gumikra, akkor esetleg egy jó eredményt is elérhettünk volna. De ezen a fehér aszfalton sehogy sem sikerült megmelegítenünk. Ezáltal veszélyesnek bizonyult vele menni, nagyon sokszor elengedett úgy, hogy nem is számítottunk rá. A hetes gyorsot próbáltuk egy kicsit megnyomni, ami nem lett túl jó, így már a nyolcadik-kilencedik gyorsaságin elengedtük az első helyet, mert a hidegben már semmit nem fogtak a gumijaink. 

Szakaszt nem sikerült nyernetek, viszont még így is végig lőtávolon belül voltatok a dobogós helyekért zajló küzdelemben.

– Szakaszt nem sikerült nyernünk, bár volt néhányszor, hogy pár tizeddel voltunk csak lemaradva, viszont volt amikor egy kicsit többet is kaptunk. Az első négy tíz másodpercen belül volt, az utolsó gyors előtt! Tudtuk, hogy ezekkel a kemény gumikkal nem fogjuk tudni felvenni a versenyt a többiekkel. Ez be is igazolódott, úgyhogy maradtunk a negyedik helyen. Szereztünk azért pontokat, vezetjük a bajnokságot és ez a fontos. Van még két verseny, azokra próbálunk jobban felkészülni. 

Mit szóltál Velenczei Ádám első Rally1-es győzelméhez? A szécsényi srácok átveszik a hatalmat a magyar raliban? 🙂

– Megérdemelte Ádám a győzelmet, jól teljesített egész hétvégén. Köztudott, hogy a Fehérvár ralikon mindig jól szokott autózni, úgyhogy benne volt most is  a pakliban, hogy győzelemre esélyes. Sok szakaszt tudott nyerni a verseny folyamán, az utolsón pedig nagyon jó időt autózott, nem tudta vele senki felvenni a versenyt. Azt gondolom, teljesen megérdemelte a győzelmet. Hát igen, most az abszolút bajnokságban szécsényi egy-kettő van. Nem állunk rosszul, reméljük ez így is marad. Bár azért bízunk benne, mi leszünk jobb pozícióban az év végén.

Még kettő verseny vár rátok, hogy eldöntsétek kié lesz az idei Rally1-es bajnoki cím. Melyik versenyt várod jobban, esetleg tartasz valamelyiktől?

– A Nyíregyháza Ralit várom jobban. Tavaly amíg mentünk, addig a várakozásainkat felülmúlta az az eredmény, amit tudtunk teljesíteni. Az Európa bajnokkal szinte végig pariban voltunk az elején, most valószínű nem kockáztathatunk majd ennyit. Hiszem tavaly már megnyertük a bajnokságot, úgy mentünk a versenyre. Kicsit most óvatosabban kell majd mennünk, hogy ne csináljunk semmi kárt az autóban, vagy ne kapjunk defektet. Remélem most célba érünk és sikerül megismételni legalább a tavalyi tempónkat. A Mikulás Ralit is várom, bár azon még nem mentem sohasem, úgyhogy arra majd kíváncsi leszek. 

Comments are closed.