ERC

Lukyanuk odaért!

A Kanári-szigetek adott otthont a Rali Európa-bajnokság második fordulójának. A számtalan sok kanyarral tűzdelt vérbeli spanyol pályákon izgalmas csaták alakultak ki, ezzel emelve az EB színvonalát.

erc9

Las Palmas de Gran Canaria város központjában kialakított szervizpark ismét megtelt a ralis világ krémjével. Az első versenynapon 6 gyorsasági szakaszt jelölt ki a rendező, közel 100 kilométert kellett teljesítenie a mezőnynek.

erc10

Az orosz Alexey Lukyanuk ébredt a legjobban a péntek reggeli első gyorsaságin. A San Mateo névre keresztelt 25 kilométeres szakaszon Lukyanuk 5 másodperccel előzte meg a lengyel Kajetan Kajetanowiczot, valamint 6,5 másodperccel José Maria Lópezt, azaz Planellest.

erc4

A San Mateo csapdájába esett Tomasz Kasperczyik – Syty Damian páros, akik egy tempós jobbosban lesodródtak az útról, és a szalagkorlát állította meg őket, és Ford Fiesta R5-üket.
A szerencsén múlt, hogy a mély szakadékba ne zuhanjanak. A navigátor azonnal tette a dolgát, szaladt az OK táblával a kezében, hogy tudassa a következő párossal, hogy balesetet szenvedtek, de jól vannak.

Az első kör után a szervizbe érkezve Lukyanuk csekély előnnyel vezette az első nap első felét.

A második kört a változó időjárás uralta. Köd, szitálás, és vizes foltok nehezítették a versenyt.
A negyedik szakaszon, ahol Kasperczyk balesetet szenvedett, sajnos újabb baleset történt.
Jan Cerny nagy sebességgel ütközött a korlátnak, amely már nem bírta megtartani a cseh páros Skodáját. A mélybe zuhanva állt meg az autó, amely csúnyán megsérült. A legénység épségben szállt ki az autóból.

erc12
Személyes meglátásom szerint az adott kanyar miatt a rendezőknek reagálnia kellett volna, a sérült és meglazult szalagkorlát miatt, akár a szakasz etappá nyilvánításával, vagy módosításával.

Az első napot magabiztos, stabil autózással Alexey Lukyanuk és navigátora, Alexey Arnautov vezették. Mögöttük a második pozíciót Bruno Magalhaes – Hugo Magalhaes foglalták el. Harmadik helyre szorult vissza a tavalyi bajnok páros, Kajto és Jaroslaw Baran.

erc7

Egyetlen ERC-s párosunk, Botka Dávid – Szeles Péter az első napot a 21. helyen zárták. A Citroen DS3 R5 nem működött megfelelően, fortuna nem pártolt melléjük.

erc11

Az ERC2-ben négy páros állt rajthoz, köztük a magyar színeket képviselő Ifj. Érdi Tibor – Papp György páros is, újonnan épített Evo X-esükkel álltak rajthoz. A fiúk hamar rátaláltak a tempóra, hihetetlen magabiztossággal nyerték az első nap összes szakaszát, ezzel több mint egy perces előny kiépítve.

A második napon ismét 6 szakasz, azonban 100 kilométer feletti táv váratott a már-már fáradt mezőnyre.

A reggeli szervizben Lukyanuk választott a legjobban, és közepes keménységű gumi mellett voksolt. Számítása bejött, az első körben kiírt szakaszok kétharmadát megnyerte.

A szeszélyes időjárás tovább nehezítette a napot. Szemerkélő eső, napsütés, egyszerűen minden volt.

Az első szakaszon a magyar párosok száma eggyel csökkent, ugyanis Botka Duduék alatt megállt a technika, leadták a menetlevelüket. A csapat ígérete szerint találkozhatunk velük a Szombathely Rallyn. Reméljük addig fel tudják készíteni a Citroent.

A napi állás félidőben a következő volt: Alexey Lukyanuk közel 40 másodperccel várta a maradék három szakaszt, Kajto előrébb lépett a második pozícióba a napi első gyorsasági után, míg Magalhaes szorosan követte a lengyel párost, csak 9 másodperc volt köztük.

A második körben már a tartalékolás is lebegett a párosok szeme előtt.

erc16

A 12. szakasz beírójában történelmi pillanatnak lehettünk tanúi. Lukyanuk megmutatta, mire is képes. Első ERC győzelmét ünnepelhette R5-ös autóval, ezzel bizonyítva gyorsaságát. A dobogón a sorrend nem változott, Kajto lett az ezüstérmes, Magalhaes, az egykori IRC-s pilóta pedig a bronzérmet tudhatta magáénak.

erc5

Az ERC2-ben magyar sikernek örülhetünk. Az Érdi Rally Team párosa, Ifj. Érdi Tibor, Papp Györggyel az oldalán megnyerték az N-es autóknak kiírt kategóriát. Szenzációs bemutatkozás a részükről, hiszen idei első ERC versenyüket teljesítették.

25 ERDI junior Tibor (HUN), GYORGY Papp (HUN), Mitsubishi lancer evo X, Action during the 2017 European Rally Championship ERC Rally Islas Canarias, El Corte Inglés,  from May 4 to 6, at Las Palmas, Spain - Photo Gregory Lenormand / DPPI

Az ERC következő állomása a 63. Acropolis Rally lesz, amelyet egy hónap múlva, Június 2.-4 között rendeznek.

Szöveg: Győrfi Dávid

Videók és képek: www.fiaerc.com, DPPI

Comments are closed.