ERC

Lettországban zárul az idei Európa bajnoki szezon

Október második hétvégéjén Lettországban csap össze idén utoljára az ERC mezőnye. A lett verseny eredetileg télen volt, havas pályákon küzdöttek, de 2016-tól őszi futam lett, így a tempós murván kell a leggyorsabbnak lenniük. 

A program az idei évekhez hasonlóan is 12 szakaszt foglal magában, mintegy 206 versenykilométerben. A pénteki nap rövid lesz az indulók számára, hiszen csak egy shakedown a napi etap.

Szombaton 10 órakor viszont megkezdődik a küzdelem a Perbone(10.81km) szakaszon. Itt és a kettes, Laidi(21.95km) gyorson kétszer halad át a mezőny, a záró harmadik szakasz mind a két körben máshol kerül megrendezésre. Előbb az Upites(21.89km) gyorson, utóbb a Vilgälen(24.14km). 

A vasárnapot a Dinsdurbe(6.5km)-n kezdik, majd a 18 kilométeres Paplaka gyorson halad át a mezőny egymás után kétszer. Innen egy bő 200km-es etap után, három újabb gyorson halad át a mezőny egyszer, majd az ünnepélyes célceremónia Liepäja városában kerül megrendezésre 18.00-kor. 

A mezőnyt nézve, kicsit foghíjasnak gondolhatjuk, hiszen nem láthatjuk se az idei bajnok Lukyanuk-Arnautov párost, sem a Herczig-Ferencz kettőst sem, valamint a Magalhaes testvérek is kihagyják a záró futamot. Ők már ezt a versenyt kihagyva a jövő évi szezonra való felkészülésnek adnak nagyobb teret. Nagy meglepetésünkre, az ERC2 Bajnok párosunk, ifj. Érdi Tibiék sikeresen váltottak, hiszen innentől őket is a “nagy” ERC-ben láthatjuk, egy vadi új Skoda Fabia R5-össel. Ahogy a pilóta nyilatkozott, egész jól sikerült a barátkozás az új autóval, kíváncsian várjuk, mit tud belőle kihozni majd. A hazai közönség örömére Érdiék a nyíregyházai ORB záró futamon is elindulnak, így itthon is meg tudják mutatni magukat. ERC3-ban a Klausz Kristóf – Csányi Botond páros is harcba száll a minél jobb helyezésekért, s mint tudjuk, ha minden összeáll, elég esélyesek is a kategória arany elhódítására. 

A bajnokság legfelső foka már eldőlt, viszont így, hogy Magalhaesék nem indulnak, a második és a harmadik hely még képlékeny lehet. Nikolay Gryazin kirobbanó formája miatt, még leszoríthatja a portugál párost a második helyről. Izgalmas versenynek nézhetünk elébe, itt még bármi lehet!

Minden magyar párosnak sok sikert kívánunk!  

Képek: FIA ERC, eWRC.cz, Klausz Motorsport, Érdi Rally Team

Comments are closed.