Kezd összeállni a kép a ralizással kapcsolatban

Vida Szabolcs az idei év elejétől kezdett ismerkedni a ralisport szépségeivel. A minél több tapasztalat megszerzése érdekében rengeteg autós rendezvényen, versenyen indult az elmúlt hetekben, hónapokban. A Parasznya – Lyukóbánya Rallye után beszélgettünk az elmúlt hetek történéseiről. 

Eger Rally 2020

Legutóbb a kunmadarasi autózásotok után beszélgettünk, azóta viszont történt veletek egy-két dolog.

– A Ladaracing gálán mindenképpen ott akartam lenni, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen érzés lehet egy ilyen versenyt megélni a volán mögött. Az egész napos esőzések kivételével teljesen elégedett voltam, sokat tudtam keresztbe menni és az nekem nagyon tetszett. Utána következett a Miskolc Rally, amire nagyon készültünk, de sajnos mindenki számára egy nagyon rossz emlék lett a verseny… Onnantól teljes gőzzel készültünk az Eger Ralira és az volt a fő szempont, hogy célba tudjunk érni.  
 

Eger Rally 2020

Az Eger Rally teljesen új élményeket tartogatott a számotokra. Hogyan készültetek fel a gyors, tempós pályákból? Volt tapasztalt versenyző, aki segített?

– Így elsőre az Eger Rally elég nagy falatnak tűnt számunkra, nagyon sok meglepetésre számítottunk, mivel eddig még nem vettünk részt Rally2-es versenyen. A gyors, tempós pályák felkészülésével kapcsolatban rengeteg belső és külső felvételt néztünk meg, amikből próbáltunk meríteni olyan dolgokat, amiben bíztunk, hogy megkönnyíti a rálátásunkat a versenyzéssel kapcsolatban. Az autó beállításáról utólag kiderült, lett volna bőven teendőnk és rengeteg dologra rájöttünk, hogy mit kellene másképpen csinálnunk, de így is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk.

A szombati napon rögtön egy huszonnégy kilométeres gyorsasági szakasszal kezdtetek. Nem volt fárasztó?

– A szombati huszonnégy kilométeres gyors életünk eddigi leghosszabb gyorsasági szakasza volt és őszinte leszek, körülbelül a felénél megkérdeztem a testvéremet, hogy sok van-e még hátra… 🙂 Nagyon fárasztó volt, de visszagondolva, így minden egyes másodpercét öröm volt átélni és nagyon sok tanulságot szűrtünk le belőle.

 

Másnap kettő gyorsaságit tudtatok teljesíteni, aztán fel kellett adnotok a további küzdelmeket… Mi történt?

– Vasárnap az első gyorsasági szakaszt tudtuk teljesíteni, addig minden a terv szerint alakult. A második gyorsasági szakasz vége felé bevillant az olajnyomás lámpánk, körülbelül kettő-háromszáz méterrel a cél előtt, aztán fel kellett adnunk a versenyt…

Parasznya – Lyukóbánya

Az Eger Rally után a Parasznya és Lyukóbánya között rendezett Rally3-as versenyen vettetek részt, ahol is a Licenszes kategóriában indultatok. Milyen tapasztalatokat szereztetek ezen a szakaszon?

– A Parasznya – Lyukóbánya Rallye3-as versenyen el akartunk indulni, mivel ez a Miskolc Ralin is gyorsasági szakasz lett volna és már ott is nagyon szimpatikus volt. Kérdéses volt az indulás, mivel nagyon kevés volt az idő, hogy helyrehozzuk a problémákat, valamint egy kicsit változtattunk a Lada első és hátsó futóművén is, ezért nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy jobb lesz-e vagy sem. Hála istenek sikerült elindulnunk és célba érnünk is, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a versenyzéssel és az autó beállításával kapcsolatban. Külön köszönettel tartozunk Karsai Zsoltinak és Szilágyi Sanyikának, akik a pályaírásban és a navigálással kapcsolatos dolgokban nagyon sokat segítettek.

 

Egy pár versenykilométer már van a lábadban és a kezedben. Hogyan tetszik a ralizás?

– Őszinte leszek, minél több versenyen veszünk részt, annál jobban kezd a kép összeállni az egész ralisportot illetően, egyre több tapasztalatunk van a versenyzés működéséről, de még mindig iszonyatosan sok megtanulni való dolog vár ránk, de ezt csak nagyon-nagyon sok versenykilométer begyűjtésével tudjuk magunkévá tenni, de minél többször beülünk a versenyautóba, annál jobban függővé válunk! A jövőben is megpróbálunk minden rally eseményem részt venni és minél hamarabbi fejlődést mutatni.

Köszönet Vaskó Norbertnek, Számel Péternek, Pálóczi Péternek az eddigi együttműködésért.

Eger Rally galéria 

Parasznya – Lyukóbánya Rally galéria 

Comments are closed.