Ismét a megfelelő kezekbe kerülhet a WRC játéksorozat

Jó hír látott napvilágot a virtuális raliversenyek kedvelői számára. A Lassan 15 éve húzódó WRC kálvária megoldódni látszik de a kézzel fogható megoldásra még várnunk kell!

Az 1998-ban megjelent Colin Mcrae Rally fejlesztői a brit Codemasters birtokolta elsőként a WRC jogokat és az éppen mindig aktuális csapatokkal és autókkal készíthette el játékát, vagyis őket tekinthettük a sorozat hivatalos játékának. Ez 2002-ig tartott amikor is új kézbe a került a staféta és mások kapták meg a lehetőséget, hogy tovább vigyék az előd munkásságát, amit tegyük hozzá nem volt könnyű, hiszen az eltelt évek alatt mind megjelenésben és fizikában nagyon magasra tette a mércét a CM.

2001-2005 között az Evolution Studios dolgozhatott a piac kiszolgálásán. Az első generációs WRC-k mondhatjuk élvezhetőek voltak, megfelelő ralis élménnyel. A 2004-es WRC4-et rongyosra játszottuk már csak azért is mert 2005 és 2010 között nem jelent meg újabb verzió. Innentől indult meg a mélyrepülés a játék életében és rengeteg rajongó maradt hivatalos WRC játék nélkül. Közben a Colin-ból DiRT-re keresztelődött játéksorozat tovább élt és próbálta kiszolgálni a hivatalos autók és csapatok nélkül a csapatásra éhező virtuális driver-eket, de a jókora amerikai életérzés amit a játék tükrözött nem mindenkinek jött be.

2010-ben jött az újabb WRC és a sorszámozást újra kezdték az évtized fordulón. Az új fejlesztők a Black Bean Games annyira sem tudta meglépni a mércét mint a korábbi Evolution, pedig 5 év után remegve várták a felhasználók az újabb epizód érkezés. Hamar elment a kedve mindenkinek, mert a fizika és egyéb megoldások annyira kevésnek bizonyultak, hogy egy CM1 nagyobb élményt  nyújtott vezethetőség szempontjából. Ők 2013-ban adták ki az utolsó munkát a kezükből és újabb üresjárat következett.

Csak 2015-ben jelentkeztek újabb résszel a ismét lecserélt fejlesztők. Ezúttal már a Bigben Interactive erőlködött azon, hogy nem valljon szégyent. Az igyekezetük és munkájuk évről évre érezhető volt, folyamatosan javult és javul a játékélmény de úgy tűnik a koronavírus alatt kialakult helyzet rámutatott a dolog gyenge pontjára, mivel a jelenlegi legfrissebb WRC9 is nagyon messze áll a valós ralis irányíthatóságtól és minden virtuális bajnokságot a konkurens DiRT Rally 2.0-án  játszanak. Ezt kiküszöbölve 2023-tól (uram isten milyen messze van-a szerk.-) visszakapja a Codemasters a WRC jogokat. Ez minket a jelen helyzetben nem boldogít pláne annak tudatában, hogy az autó és motorsport átalakulóban van és még senki nem látja, hogy milyen mezőny várható majd az újítások bevezetése után.

Szóval örömmel vesszük a híreket de nagyon messzinek tűnik még a dátum és addig még 3 epizódot kell túlélnünk… Abba inkább már bele se merek gondolni, hogy a promoter teszetoszasága miatt milyen boldog és élményekkel teli gamer évektől estünk el az elmúlt 15 előttünk álló 3 évben, hiszen a DiRT Rally sorozat olyan szinten jár, hogy ténylegesen élvezet vele bepattanni egy egy autóba de például nekem nagyon hiányzik az ami a WRC sorozatban megvan, mégpedig a hivatalos autók és csapatok. Mostmár csak győzzük kivárni a változást…

Comments are closed.