Hat órát töltöttek a gyorsasági szakaszon…

Tordai Gábornak és navigátorának Veres Istvánnak, eléggé kaotikusan alakult az idei Salgó Rally. Amíg versenyben voltak, addig is érték őket izgalmak, de a java csak ezután kezdődött… Gáborral beszélgettünk az “élményekről”. 

Sajnos nagyon hosszúra nyúlt a holtidény… Hogyan készültetek az idei Salgó Rallye pályáira?

– A holtidény elég hosszúra sikeredett, de nekünk talán még jól is jött, mert szokás szerint az autó így is az utolsó pillanatban készült el… A motor bejáratásán kívül az autóval nem sikerült menni éles körülmények között egy métert sem. Idén Csipesz építette az autónkat és el kell hogy mondjam, szerintem nagyon jó munkát végzett, tetszik a végeredmény. Teljesen megújult az autó, mint belső tér, futómű, design. A motor is revízión esett át, Orbán Norbi jóvoltából.

Mi történt veletek a verseny folyamán, amit sajnos két értékelhető gyorsasági szakasz után fel kellett adnotok… 

– Az első két gyors nekünk etap lett, de én nem idegesítettem magam ezen, amúgy sem voltam ráhangolódva… 🙂 Sajnos a gumiválasztást nagyon elrontottam. Szombat este még az intermédiák voltak az autón, a verseny reggelén pedig valamiért felrakattam a srácokkal a közép-kemény száraz gumikat… Ez nagy hiba volt, mert az első éles gyorson leszakadt az ég…. Úgy csúszott a kocsi, mintha jégen mentem volna. Kaptunk is annyit, hogy szinte esélytelen lett volna onnan visszajönni a versenybe. Meg is forogtunk a cél előtti visszafordítóba, de előtte is elég izgalmas volt így a gyors. A körgyorstól tartottam kicsit, viszont mikor elrajtoltunk rajta, nagyon megtetszett. Olyan volt, mintha a Bükkben hókocsiznánk. Bentről úgy éreztem, hogy elég látványosan mentünk és egyre gyorsabban. Szinte végig vigyorogtam közben. Tényleg élveztük Istvánnal. Talán még a versenybe is vissza tudtunk volna jönni, mert nagyon feküdt ez a gyors nekem. De lehet ez lett a vesztünk is. Az ominózus balos előtti jobbos kanyarba már elég nagy tempóval érkeztünk (a nézők elmondása alapján is) és miután kijöttünk a jobbosból, megtapadt a hátsó kerék, megtolta az orrát a sárban és már nem tudtam elfordulni. Ráadásul szemben ott állt az árokban egy 208-as Peugeot, ami teljesen elvette a figyelmemet. Nem akartuk összetörni… Talán el tudtunk volna fordulni az árok szélén valahogy, de akkor a Peugeot-t biztos lenullázzuk. Így szinte nullával beraktam az autót a másik mögé az árokba. Sajnos kevés néző volt ott és nem sikerült kiszedni onnan. Nekik ezúton is köszönjük a segítséget! A kalamajka ezután kezdődött… A kanyarban lévő spori jelezte az illetékeseknek, hogy nagyon veszélyes helyen áll a két autó. A szünetben feljött a biztonsági igazgató és ő is azt mondta, hogy ki kell szedni őket onnan. Ennek ellenére nem engedték meg, hogy kiszedjék. Minden második autónál szívinfarktusunk volt, hogy belénk csúsznak és összetörik a kocsikat. Még azt se engedték meg, hogy a nézők kiszedjenek, le kellett adni a menetlevelet. Este kilenc után kaptuk meg a jóváhagyást, hogy ki lehet szedni. Körülbelül kettő perc volt és a lábán lejöttünk vele, egyáltalán nem sérült egyik autó sem. Tegyük fel, hogy elfogadom azt, hogy nem engedik meg, hogy kiszedjük. Viszont a rendezőség részéről az lenne a minimum, hogyha nézők elől elzárt szakaszon kell mennünk és ha gond van, akkor késő estig bent kell dekkolni az erdőben, legalább a hangos autóval, vagy bármivel vizet, meg valami szendvicset juttatnak fel a versenyzőknek. Ez csak egy gesztus felénk és semmibe nem kerül. A Peugeot-os páros korán reggeltől este kilenc, fél tízig étlen, szomjan volt bent a szakaszon, mondjuk mi csak vagy hat órát. Ennek ellenére összességében jól éreztük magunkat. A körgyors fantasztikus volt!

Mik a további tervek az idei évre?

– Miskolcon biztos, hogy ott leszünk és megpróbálunk minél jobb helyezést elérni ebben az igencsak erős kategóriában. Köszönjük a támogatást a reklám partnereinknek, a családunknak, barátainknak és mindenkinek, aki bármivel hozzájárult, hogy ott lehessünk a Salgó Rally rajtjában.

Gábor Tordai riport a gépátvétel előtt

Közzétette: RallyFeeling Videos – 2020. július 18., szombat

 

 

Comments are closed.