Ezüstös hétvége a hegyen

34. HE-DO Mátrai Hegyiverseny – Somogyi Márk 

Szia Márk! Egy pár mondatban bemutatnád olvasóinknak az eddigi autóversenyzői pályafutásodat?

– Sziasztok! Üdvözlök minden kedves olvasót! 17 évesen kezdtem a pályafutásomat, az első versenyem egy akkor még létező sorozatban, a Rádi kupában volt, a Radó István féle csapatban. Később édesapám nyomdokait követve kipróbáltam magam egy összkerekes autóval, amiben apa nagyon sokat segített megérteni a beállításokat. Első győzelmemet 2014-ben a Szirák-Vanyarc Rallysprinten értem el, itt olyan neves ellenfeleim voltak, mint Gerencsér Titi és Keskeny László (Kapitány). Ez év októberében kipróbáltam magam egy másik szakágban. Az akkor még RCM kupa néven futó bajnokság 1.5-ös Suzuki Swifteket használt, itt mindenkinek azonos feltételek mellett és minimális beállítási lehetőségekkel kellett versenyeznie, szóval tényleg csak a pilóta tudása számít. Az idei évben csapatot váltva, a George Racing Team csapatához „szerződtem”. Ez a csapat 2015-ben alakult és rögtön bajnokot is avatott, aki nem más volt, mint Nagy Dani, aki jelenleg is a WTCC mezőnyében bontogatja szárnyait. Nagyon jó hangulatú csapat, úgy érzem „haza találtam”.

Pályafutásod során inkább előny, vagy hátrány volt az, hogy édesapád egy igencsak elismert navigátor volt.

– Mindenképpen csak előnyként tudok erről beszélni, mivel nagyon magasra tette a lécet és nem lesz könnyű megugrani, de természetesen hajt a vágy, hogy sikerüljön. Emellett édesapám nagyon sokat segít nekem. A pályaversenyzés teljesen más, mint a rali, így neki is nagyon nehéz az átállás, de nem volt még olyan verseny, ahol ne tudott volna nekem segíteni a tanácsaival.

A ralit mostanában teljesen hanyagolod?

– Szeretném leszögezni, hogy nekem a rali a szívem csücske, de a jelenlegi helyzetben a pályaversenyzés az, ami kiugrási lehetőséget adhat. Lényegesen alacsonyabb költségvetésből lehet versenyezni, mint a rali szakágban. De amint lesz lehetőségem, szeretnék egy-két rali versenyen is elindulni.

Hogyan sikerült számodra a 34. HE-DO Mátrai Hegyiverseny?

– Hangulatában kiváló volt, eredményben sem mondanám, hogy rossz lett volna. Mind a két napon a második helyen sikerült végezni Boldizs Bence barátom mögött. Így az éves Hankook Racer Cup Hegyi bajnokság 2. helyezettje is lettem, ami hatalmas élmény, de azért mint mindenki, én is győzni mentem oda. De az az érzésem, hogy nem ez az utolsó hegyi futam amin indultam és jövőre is mindenképpen szeretném megméretni magam, természetesen akkor már nagyobb pályaismerettel.

A Hankook Racer Cup nagyon izgalmas csatákat hozott a hétvégén.

– A kupasorozat jellemzője, hogy mindig nagyon jó csatákat sikerül vívni, sok jó és tapasztalt pilóta versenyzik itt, akikkel a pályán mindig tizedekre autózunk egymástól. Sokszor elnyerjük a nézők tetszését a kiélezett test-test elleni csatákkal. Remélhetőleg a további hétvégéket is teljes egészében a fair és szoros küzdelem fogja jellemezni.

Hol láthatunk még versenyezni az idei évben? 

– A következő versenyhétvégénk a Slovakiaringen kerül megrendezésre augusztusban. Nagyon várom ezt a hétvégét is, mivel talán az eddigi pályák közül ez nyerte el leginkább a tetszésemet. Ezután szeptemberben versenyzünk újra, akkor egy kicsit távolabb megyünk, a csehországi Brno versenypályára. Számomra ez egy ismeretlen pálya lesz, soha nem mentem még itt. A szezont a Hungaroringen fogjuk befejezni, ezt a pályát minden versenyző nagyon jól ismeri, így remélhetőleg ismét népes mezőny és kiélezett csaták lesznek. Szeretném megköszönni a családomnak, csapatomnak a támogatást és hatalmas tisztelet a rengeteg nézőnek, akik kint voltak Parádsasváron, hatalmas élmény volt közöttük versenyezni, illetve szeretném megköszönni a támogatást a Flottapark Kft.-nek, hogy már több éve mögöttünk áll és lehetővé teszi versenyzésemet.

Comments are closed.