Élményautózás a sötétben

Az idei évet északon kezdték a MARB küzdelmeiben, de egy futam után visszatértek a Déli régió versenyeihez. A Pénzes Csaba, Mészáros Dóra páros eddig felemás évet tudhat maga mögött, de ha nincs műszaki gondjuk, az eredmények sem maradnak el. Dórával beszélgettünk az éjszakába nyúló hosszúhetényi verseny után. 

Mi történt veletek a múltkori számotokra rövidre sikerült bakonyai versenyen?

– Amilyen nagy lelkesedéssel és felkészülten indultunk neki, olyan rosszra és rövidre sikerült a bakonyai futam. A technika közbeszólt: felrobbant a motor az első gyorsasági vége előtt… Csalódottan hazaballagtunk és elindult a tervezgetés, újabb motor építés. Most egy ideiglenes motort kapott az autó, így kisebb köbcentis kategóriában tudunk indulni az idei évben.

A hosszúhetényi pályát mennyire ismertétek előzetesen?

– Egyikőnk sem ment még a hosszúhetényi pályán, így mindkettőnk számára újdonságot jelentett. Számomra az is, hogy nem versenyeztem még soha éjszaka.

Sajnos nagyon kevés nevező jött össze erre a versenyre… Mi lehet ennek az oka?

– Nehéz ezt megítélni, de úgy gondolom, hogy az idei évben alapvető probléma, hogy egy-egy hétvégére több versenyt írnak ki, illetve ha nem is egy azon hétvégén van a két futam, akkor maximum egy-két hét telik el a versenyek között. Azt gondolom, hogy a mi versenyzői rétegünk nem engedhet meg magának ennyi rajthoz állást.

Mi történt veletek a verseny folyamán?

– Vegyes érzésekkel vártuk ezt a hétvégét már csak az új motor miatt is, hiszen egy erős versenymotorról váltottunk gyengébbre, ami szinte egy széria, utcai motor és lényegesen lassabb tempót eredményez, gyakorlatilag csak a lejtőn gyorsul. 😊 Bennem az előző rossz élmény miatt is volt némi izgalom. Viszont erre a hétvégére nagyon jó feltételekkel és segítséggel tudtunk nekiindulni, két profi szerelő segítségével. A pályabejárás idő szűke miatt és a pályák hossza miatt rövidre sikerült, de teljes nyugalommal és a tőlünk megszokott vidámsággal álltunk rajthoz. Az első két gyorsaságin még nem nagyon akarta a tempót a VFTS, meleg volt nagyon az idő. A harmadik gyorsaságitól kezdődött számunkra az igazi verseny, ahogy hűlt az idő és járatódott a motor. A sötét hozta meg nekünk az igazi sikerélményt. Puki higgadtságának és tapasztalatának köszönhetően nagyon magabiztosan vettük a kilométereket a sötétben, még annak ellenére is, hogy szakadt az eső, viszont már gumicserére nem volt lehetőségünk, így slick gumival teljesítettük az esti szakaszokat. Az utolsó két gyorsasági sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Sokat segített rajtunk, hogy végig nyugodtak és jókedvűek maradtunk.

Tetszett a sötétben való autózás?

– Nagyon tetszett mindkettőnknek, igazi élményautózás volt ez a sötét számunkra. Puki várta a leginkább, neki visszahozta a régi idők versenyeit, azt mondta, hogy ilyenkor derül ki igazán, ki megy ténylegesen az itiner alapján.

Egy abszolút harmadik hely lett a jutalmatok a verseny végére!

– Két kategóriában első helyezettek, abszolútban harmadikok lettünk. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a gyenge motorral ez tökéletes számunkra, pláne, hogy az idei évben egy versenyt tudtunk csak végig autózni. Nagyon boldogok voltunk a célban, hiszen az a nap emberes teljesítményt kívánt mind az autótól, mind tőlünk. A sikerünkhöz nagyban hozzájárult a két szerelőnk segítsége, akik maximálisan levették az autó dolgainak terhét a vállunkról. Precízen, pontosan átnéztek mindig mindent szervizidőben, nekünk tényleg annyi dolgunk volt csak, hogy beüljünk és jól érezzük magunkat.

Mindenekelőtt a legnagyobb köszönet Puki családjának jár, hiszen ennek a sok bütykölésnek ők isszák meg a levét. Köszönöm nekik a türelmet, hogy mikor családilag együtt vagyunk, elviselik, hogy mi akkor is autózunk.
Nagyon nagy hála és köszönet Börninek és Tivadarnak, hogy a profi autószerelésen túl jókedvűen és lelkesen töltötték velünk azt a hosszú napot és fáradhatatlanul szereltek a hőségben.
Én pedig nem utolsó sorban köszönöm szépen a szerelmemnek, hogy támogatja ezt a cseppet sem veszélytelen hobbimat.

 

Comments are closed.