Elmaradnak a szezonnyitók! A versenyzőket kérdeztük

Világjárvánnyá minősítette a WHO a koronavírust, ami sajnos az elmaradt rendezvények tekintetében kihatással van az autó és motorsport eseményekre is.

A Mitropa Kupa két futama, a Rebenland és Opatija Ralik kezdték a sort azon események között amelyek időpontja tolódik, majd következett Eger Polgármesterének közleménye. Mirkóczki Ádám elmondta, a városban minden rendezvényt lemondtak, köztük a szezonnyitó Eger Ralit is. Ekkor még nem lehetett semmit tudni -a szintén  Mitropa Kupába tartozó- az áprilisban esedékes Lavanttal Raliról,  de már ennek a futamnak is megérkezett a szervezők által kiadott közleménye, hogy augusztus hónapra halasztják, a Rebenland és Opatija novemberi időpontra módosul. Reméljük a szoros naptár ellenére itthon is van esély egy másik időpontban Egerbe menni a színes gyorskocsik miatt! A magyar szövetség is gyorsan reagált és a lehetséges új dátum augusztus 28-30. -ez a Barum Rallye cseh ERC-vel esik egybe-, vagy az azt követő hétvégén ami a szeptember 4-6.

Az ERC -Rali európa bajnokság- Azori szigeteki nyitányát is elhalasztották ahol szintén lett volna magyar érdekeltség, mert Herczigék mellett ifj. Érdi Tibiék is indultak volna a futamon.

További nagy érvágás a hazai autósport fanatikusainak, hogy a Hungaroringre tervezett WTCR és Kamion EB szezonnyitót nem tudták másik időpontra halasztani, így sajnos kikerült a naptárból a magyar pálya és verseny nélkül maradunk…

Elszomorító ami a világjárvány és ebből kifolyólag az autós rendezvényekkel történt de mindez érthető. A versenyek kapcsán érintett, több csapatot és versenyzőt is megkérdeztünk a kialakult helyzettel kapcsolatosan a teljesség igénye nélkül:

Ifj. Érdi Tibor (ERC): “Az elmúlt években a lehetőségekhez mérten kerültük az Azori futamot, de most végre indultunk volna és nagyon vártam, erre a vírus miatt elmarad. Bízunk benne, hogy ez a biológiai fegyver elég hamar véget ér és mehet az EB a megszokott kerékvágásban. A 2. futam a Kanári-szigeteken lenne, de még arról nem tudunk mit nyilatkozni. Remélem, hogy a Liepaja Rali már a megszokott kerékvágásban fog menni, mert régóta várjuk, hogy a saját Mitsubishinkkel verethessünk a lett murván. Nyilván nem véletlen a kialakult helyzet miatt az FIA döntése, teljesen megértem és elfogadjuk, mert a biztonság az első!”

Vincze Ferenc (Rally1): Nagyon sajnálom a kialakult helyzetet, de a legfontosabb az egészség. Remélem meg lesz tartva későbbi időpontban az Eger, mert az egyik kedvenc versenyem. Már egyet teszteltünk az új autóval és nagyon jók az első benyomások. Erősebb a motorja és nagyon jó a fék, a futómű közel azonos. Mehetnénk már… 🙂 “

Balogh János (Rally1): Nagyon vártuk már a szezonnyitót, hiszen a Mikulás Ralin ültünk utoljára versenyautóban. Sajnálatos dolog ami jelenleg a világban és Európában történik, de most mindenek előtt a saját és környezetünk egészsége a legfontosabb. Mindenki kapott egy kis plusz időt, hogy még inkább felkészüljön az első bevetésre, ami előre láthatólag a számomra hazai pálya, a Miskolc Rally és a város környéki pályák. Hamarosan a mi csapatunk is bemutatkozik a publikumnak egy közönségtalálkozó keretein belül, ahova érdemes lesz kilátogatni, hiszen készülünk némi meglepetéssel! Addig is jó egészséget és kitartást mindenkinek!”

Várkonyi Szabolcs (Rally1 és Mitropa Kupa): Mint a Ritmus Ase csapatvezetője és versenyzője, több fronton van érintve a csapat. Mindhárom támogatott versenyzőnk, Turán Frici, Klausz Kristóf és Vizelli Karcsi is nagyon készült, többször teszteltek már, sőt Kristófék a hétvégén még egy osztrák versenyen is részt vettek, mikor jött a hír, előbb a Rebenland Rallye, majd az Eger Rallye rendezőjétől a halasztásról. Természetesen mindenki szeretett volna versenyezni, el is kezdtünk körülnézni, hova mehetnénk, de gyorsan kiderült, már sehova. Reméljük a szigorú intézkedések miatt 1-2 hónapon belül túljutunk a nehezén és májustól már megtarthatóak lesznek a versenyek. Az is fontos, persze az emberi egészség mellett, hogy partnereink is átvészeljék ezt a gazdaságban is jelentkező nehézséget! Mindenki vigyázzon magára és másokra addig is, reméljük hamarosan meg tudjuk mutatni az erőnket!!”

Jánosa Ákos (Mitropa Kupa): Ha egy kis vidámságot is bele szeretnék vinni, akkor azt mondanám, hogy legalább nem kell kapkodni a dolgokkal! Viszont azért ennél sokkal komolyabb a dolog. Meg kell értenünk és el kell fogadnunk, hogy a szeretet sportunknál is vannak fontosabb dolgok! És ha azzal, hogy elmarad a verseny, és nem nő tovább a fertőzött személyek száma, már megtettünk valamit annak érdekében, hogy minél hamarabb versenyt rendezhessenek itthon és külföldön egyaránt! Persze nagyon jó lenne már versenyezni, és keressük is a megoldást egy komolyabb tesztre. Kicsit még várni kell a szezonkezdetre, de remélem annál jobb lesz majd év közben.”

László István (Rally1): Az egész csapat, az Inter Europe Team nagyon készült az Eger Ralira de sajnos a vírus közbelépett! Helyes döntést hoztak az illetékesek és, hogy az elhalasztást választották megoldásnak, mert meg kell előzni a bajt és ezt csak így lehet.  Ahogy azt tavaly megszokhattuk idén is jelen leszünk minden osztályban, így a Rally1, Rally2 és Rally3 futamokon is lesz induló a színeinkben. Az első éles versenyig így még várni kell, de nem maradunk sebesség nélkül, mert tartunk egy csapat teszttel egybekötött szponzor autóztatást olyan 40-50 fővel, az időpont és helyszín még egyeztetés alatt van.”

Szabó Árpád (Mitropa Kupa):Szomorúan vettük tudomásul, hogy a szezonnyitó Eger Rally elmarad, amire már hónapok óta készülünk, de az egészség az nem játék. Idén sok újdonsággal kecsegtetünk versenyzőinknek valamint a nézőknek, de ez most még várat magára. A magyar megjelenéseken kívül idén még terveztünk nemzetközit is a Mitropa kupában de sajnos ott is hasonló helyzet alakult ki mint itthon. Jelenleg csak annyit tudunk tenni, hogy várunk és reménykedünk hogy a vírus visszahúzódik és minden újra mehet a régi kerékvágásba!

Tóth Ottó (Rally1):
“Nekünk talán jól is jön ez a kis “nyert” idő. Természetesen mi sem örülünk a kialakult helyzetnek, nagyon elszomorító ami történik és a legjobb volt ez a megoldás ami előállt. Nem állunk túl fényesen, van még tennivaló bőven, hogy nyugodt körülmények között tudjunk odaállni a rajthoz. Nekem eléggé feszített a program a kinti munkámmal kapcsolatban, elég nehezen tudom összeegyeztetni a hazautazásokat, ami remélem a későbbi időpontra áttett Eger Rally kapcsán sem fog gondot okozni.”

Dudás István Márton”Dudi” (Rally3): “Mi nagyon jól álltunk a felkészüléssel, próbáltunk mindent úgy időzíteni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. Épp úton vagyok, a motormágustól viszem a kis 1,6-os weber-est a csomagtartóban. Szerettünk volna indulni, de ha körbe nézünk a világban a WTCR, ERC szezonnyitó, az Argentin WRC de akár a Fomula 1 körül kialakult helyzetben nekünk sem árt komolyan venni a dolgokat. Nálunk sokkal “bölcsebb” emberek hozták meg ezt a döntést akik jobban belelátnak most ebbe. A rally3 mezőnyében róttuk volna a kilométereket de erre most várnunk kell. Mindenkinek kitartást!”

 
 

Comments are closed.