Egy régi álom mérföldkövei

Bakonya Kupa 2018 – MARB futam

Gajdácsi Edina – Benkő Ádám (Suzuki Swift)

Ha jók az információim, az első MARB-os versenyeden vagy túl. Azért gondolom nem most ültél először versenyautóban.

Tavaly kezdtem az autóversenyzést a Magyar Szlalom Bajnokság keretein belül- kezdi a beszélgetést Edina. Sikeresen teljesítettük az évet, a női kategória második helyének örülhettünk év végén. Szintén tavaly októberben kezdtünk el együtt dolgozni Benkő Ádámmal, a Benex Motorsport csapat tagjaként. Ádám mindamellett, hogy húsz éves tapasztalatával irányítja a fejlődésemet, Ő a navigátorom is. A közös munka idei első lépéseként megterveztük a szezonunkat és ennek egyik állomása volt a bakonyai MARB futam.

Napjainkban mi vesz rá egy törékeny hölgyet, hogy ezt a férfias sportágat válassza?

– Most már hogy van tapasztalatom, a gokartozás a férfias sport, nem az autóversenyzés. Egyébként a technikai sportok szeretete és egy régi álom megvalósítása vezetett ide. Már kislány koromban is minden Formula-1-es közvetítést megnéztem, mindemellett persze én is szisztematikusan nyírtam rövidebbre a babám haját és sütöttem homoktortákat, mint a többi lány. Szóval körülbelül tizenhat és fél éve egy Eger Rally-n jött az elhatározás, hogy egyszer lesz egy versenyautóm és versenyezni fogok. Eddig tartott megvalósítani.

Van olyan női versenyző, akit akár a példaképednek is tekinthetsz?

– A klasszikus értelemben vett példaképem nincs. Nagyra tartom Pat Moss-t és Michele Mouton-t, de nem azért, mert az ő nyomdokaikat követném. Saját céljaim vannak és azokat szeretném elérni.

Mi történt veletek a verseny hat gyorsaságija alatt?

– Izgatottan készültem az első versenyünkre, ami a kezdőkre jellemző lámpalázban meg is mutatkozott. Ez érezhető is volt az első két gyorson, de mégis egy régi álom mérföldkövei voltak, így örökre kedvencek maradnak. Az utána következő gyorsokon már jobban tudtam Ádámra és az információira figyelni, valamivel összeszedettebb voltam és sikerült gyorsulni is. Bár idén már sokat edzettünk verseny tempóban, most kerültek fel az új gumik. Ettől ég és föld volt ahogy viselkedett az autó, így újabb oldalait, még tágabb korlátait ismerhettem meg, ami a következő versenyre már majdnem újdonságként érint. Ami még fontos és nagyon örülök neki, hogy technikai probléma és bármiféle rumli nélkül értünk végig.

Sikeresen célba értetek. Elégedett vagy a teljesítményetekkel?

– Azzal, hogy célba értünk, illetve a kategória harmadik helyezéssel mindenképpen elégedett vagyok. A saját teljesítményemmel már kevésbé sok olyan hibát vétettem, amit már ideje lenne elhagyni (de ilyen, amikor nem új dolgot kell tanulni, hanem régi beidegződéseket átalakítani) és a kitűzött célokat sem teljesen úgy teljesítettük, ahogy azt előre gondoltam. Van rengeteg fejlődni való, de ez inkább motivál, mint hátráltatna, így hát még nagyobb elszántsággal dolgozunk tovább.

Folytatása következik?

– Folytatjuk tovább a közös munkát Ádámmal, terveink között legalább kettő autós edzésnap, pár gokartos edzés és három további MARB futam szerepel még az idei évre.

Köszönöm Lilinek, aki gyermekemként a legnagyobb erőt adja nekem, valamint barátaimnak, akik kísérnek ezen az úton. Köszönöm a Benex Motorsportnak a profi szakmai felkészítést és támogatást, valamint a Pilóta Panzió Szegednek és a kecskeméti Kolmer Rögzítéstechnika Kft-nek, hogy partnerségükkel a materiális oldalát is segítik a történet megvalósulásának.

Comments are closed.