Egy ralis csaj legyen kemény!

Soha nem felejtjük el azt a pillanatot, amikor az idei Veszprém Ralin vártuk a Rallye2 élmezőnyét a kislődi gyorsasági szakaszon és az előfutók elhaladása után, csak egy fekete füstöt láttunk az erdőből felszállni… A Neukirchner András – Pardi Kata párosnak kellett volna jönnie, de nem jöttek… Viszont pár perc múlva csörögtek a telefonok és érkeztek a rossz hírek. Három hónapja történt az eset és a hétvégén újra láthatjuk a párost a Mecsek Ralin. Katával beszélgettünk az elmúlt negyedév megpróbáltatásairól. 

Nem találunk szavakat… Pardi Kata a hétvégi Mecsek Ralin visszatér a rali vérkeringésébe!
– Igen, VÉGRE!!! 😀 Már alig vártam, hogy az állapotom ezt megengedje. Egyelőre ugyan „csak” záróautóban fogok ülni, férjemmel Keszthelyi Róberttel a Rallye1 mezőnyét kísérjük és nagyon reméljük, hogy minél kevesebb versenyzővel találkozunk a pályákon.

Zökkenőmentesen fogsz tudni újra beilleszkedni ebbe a közegbe?
– Én azt gondolom, hogy ki sem estem igazán. Legalábbis remélem a többiek is így gondolják, hiszen nem nagyon hagytak nekem „nyugalmat”, folyamatosan végigkísérték a felépülésemet.

Sokat segített, vagy néha már megterhelő volt az az óriási szeretet és figyelem, ami körülvett a baleset után?
– Természetesen a versenyzőtársaimtól, rendezőktől, barátoktól nem volt megterhelő, rengeteget segített, azt gondolom, hogy nélkületek nem itt tartana a felépülésem. A különböző szenzáció hajhász tévé riporterek és újságírók is szerencsére csak később találtak meg személyesen engem, a családom kényesen ügyelt rá, hogy ne tudjanak zaklatni. Természetesen ez őket nem gátolta abban, hogy az általuk kreált történetet közvetítsék a világ felé. De aki közel áll hozzánk (az a pár 1000 ember, aki a rallye világában van 😉 ) az tudta, hogy mi is történt pontosan.

Mire emlékszel a balesetből?
– Mindenre. Végig magunknál voltunk. Utólag visszagondolva, ez nem feltétlen gondolom, hogy baj lenne, hiszen ennek is köszönhető, hogy szerencsésen végződött a történet. Persze sokan szörnyülködnek, hogy ezt milyen nehéz lehetett átélni, de én az elejétől kezdve nem ezzel foglalkozok és nem erre gondolok, hogy mi lehetett volna. Ha így tennék, akkor már rég valami pszichológus kezelése alatt állnék és nem kell nekem semmilyen orvos, hogy megmondja bolond vagyok, tudom ezt diplomások nélkül is! 😃


Érzed azt, hogy példát mutattál rengeteg embernek a kitartásoddal?
– Tiszta szívből örülök, ha ez így van. Rengetegen írták, hogy példaértékű a hozzáállásom. Én azt vallom, hogy sírni maximum örömömben sírhattam volna, hiszen itt vagyunk mindketten Bandival, megmaradt az összes testrészünk és gyakorlatilag a mozgásban sem leszünk korlátozva a későbbiekben. Mi kell még? Ebből a helyzetből mondhatni, kihúztuk a főnyereményt. A fájdalom pedig csak egy ideiglenes állapot, majd elmúlik. Apukámnak volt gyerekkoromban egy nagyon jó mondása, ha beütöttem valamimet és elkezdtem sírni, várt egy kicsit, majd megkérdezte: „Most kevésbé fáj?” Természetesen nemleges volt a válasz, így hamar megtanultam kezelni az ilyen helyzeteket. És hát valljuk be, mind a családomnak, mind saját magamnak megnehezítettem volna, ha kesergek. Ők mellettem voltak minden áldott nap, nem tehettem meg ezt velük, meg hát egy ralis csaj legyen kemény! 😉

Mint már említettük, a férjed mellett fogsz ülni a záró autóban a Mecsek Ralin. Nincs benned egy cseppnyi félsz sem?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem félek az autóban. 150-160 km/h sebességnél már rá szoktam szólni, hogy kicsit vegyen vissza. De ez is csak ideig-óráig tart, még vissza kell rázódnom, hiszen ha azt vesszük kettő hónapig csak feküdtem és maximum a beteghordozók mozgattak, de ők nem voltak vevők a versenyzésre a többiekkel.

Lélekben azért ott fogsz ülni a “Neu” mellett is a hétvégén?
– Természetesen. Ahogy leérünk egy pályáról, már azt fogom nézni, hogy neki miképpen sikerül teljesíteni az adott szakaszt. Szívem szerint mennék vele, de sajnos ez jelenleg fizikai képtelenség, még mankóval közlekedek és nem tudok sajnos úgy mozogni, hogy egy ilyen autóba be tudjak ülni. De lélekben diktálom neki az itinert és irányítom, hogy minél ügyesebben és sikeresebben tudja befejezni a versenyt.

Készítette: Sipos Attila

A páros idei versenyzői filmjei. 

 

Comments are closed.