WRC

Citroën World Rally Team| 2018

A WRC 2018-as szezonjára négy gyári csapat adta le nevezését és száll harcba a konstruktőri és egyéni világbajnoki címért.

  • CITROEN TOTAL ABU DHABI WRT (CITROEN C3 WRC)
  • HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM (HYUNDAI i20 COUPE WRC)
  • M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM (FORD FIESTA WRC)
  • TOYOTA GAZOO RACING WRT (TOYOTA YARIS WRC)

Ebben az összeállításban a CITROEN TOTAL ABU DHABI WRT idei csapatfelállását mutatjuk be.

A CITROEN Racing életében új fejezet kezdődött 2014-ben és a Rali vb-n elkönyvelt sikerek után a pályaversenyzés felé fordították tekintetüket. A WTCC-ben álltak rajthoz, és három év alatt három bajnoki címet szereztek mind konstruktőri, mind egyéni értékelésben. Továbbra is jelen voltak  a ralipályákon, azonban érezhető volt, hogy a tényleges figyelmük az új kihívásaik felé koncentrálódtak. 2015 év végén bejelentették, hogy a 2016-os szezon után nem folytatják a túraautós programot és az új szabályokkal felfrissült WRC-be térnek vissza teljes mellszélességgel. Új autót fejlesztettek a C3 utcai modelljét alapul véve.

A 2017-es visszatérés Meeke, Breen, Lefebvre és Al-Qassimi felállással történt. A Citroen magasra tette a mércét de a várt sikerek nem jöttek. Csupán két győzelmet sikerült szerezniük (Mexikó, Spanyolország) Meeke-nek köszönhetően, aki az év végi értékelésben így is csak a 7. helyig jutott és a csapatbajnokságban a legkevesebb ponttal szerepeltek a lista végén. Még úgy is, hogy a gyári szerződés nélkül maradt Mikkelsen is segítette a franciákat három fordulón keresztül és értékes pontokat gyűjtött. 

2018-ban továbbra is Meeke és Breen lesz a húzóereje a Citroen Racing-nek, remélhetőleg eredményesebben mint tavaly. Lesznek beugrós pilóták is annak reményében, hogy a harmadik autóval további értékes pontokhoz juthatnak. Svédországban Mads Ostberg tér vissza régi csapatához, míg Mexikóban, Korzikán és Spanyolországban a kilencszeres világbajnokot, Sebatien Loeb-öt láthatjuk újra világbajnoki futamon. Al-Qassimi is marad a csapatnál de az ő programja még ismeretlen. A Montén csak két autóval állnak rajthoz.

#10 Kris Meeke – Paul Nagle
#11 Craig Breen – Scott Martin (MC,SWE,ARG,POR,ITA,FIN,DEU,TUR,GB,AUS)
#11 Sébastien Loeb – Daniel Elena (MEX,TDC,ESP)
#12 Mads Ostberg – Torstein Eriksen (SWE)
#12 Khalid Al-Qassimi – Chris Patterson (????)


A WRC program mellett napvilágot látott a C3 R5-ös változata is, amit a tavalyi Rally Du Var-on már élesnek mondható körülmények között is teszteltek, Yoann Bonato vezényletével . A nagy csapatból kiszorult Lefebvre az autó fejlesztésén munkálkodik, és a későbbiekben ő lesz az egyik pilóta a WRC2-ben. A C3 R5 az ígéretek szerint az év első felében lesz elérhető a privát érdeklődők számára is.

-Citroën C3 R5-
Stéphane Lefebvre – Gabin Moreau
Yoann Bonato – Benjamin Boulloud

A korábban DS3 WRC-vel a WRC Trophy-ban érdekelt Jourdan Serderidis szintet lép és a Német valamint Ausztrál hétvégéken kap lehetőséget egy C3 WRC privát bevetésére. Az autót talán a P.H. Sport biztosítja számára, akik az előzetes hírek szerint kapnak egy C3 WRC-t, hogy rajtuk keresztül a nem gyári versenyzők is kipróbálhassák ezt a modern technikát. 

Loeb már tavaly tesztelte a számára új WRC-t aszfaltos és murvás körülmények között. Tapasztalataival segítette a típus még ütőképesebbé tételét, reméljük sikerült. Kevesebb mint két hét múlva Monte-Carlo-ban kiderül mennyit fejlődött a Citroen a tavalyi évhez képest!

Comments are closed.