Az édesanyja tanította vezetni

Kijelenthetjük, hogy Rácz Mártonnak a vérében van az autóversenyzés. Édesapja Benik Balázsnak navigált, édesanyja megtanította vezetni, Lencse Zoli pedig rengeteget segít a fiatal tehetségnek. Az Ádándon rendezett R-Cup után beszélgettünk Marcival. 

Mit tudhatunk Rácz Márton eddigi autóversenyzői pályafutásáról? Kinek a hatására szerettél bele az autósortba, ki segíti a pályafutásodat?

– Ez volt életem második versenye. Az elmúlt két évben hobbi szinten gokartoztam. Évek óta kérleltem édesanyámat, hogy tanítson meg vezetni és erre idén áprilisban került sor. Onnan kezdve minden alkalmat kihasználtam, amikor lehetőség adódott, mindig autóban ültem, akinek volt egy fél órája, hogy elvigyen vezetni, azzal mentem. Édesapám, Rácz Bence navigátor volt, Benik Balázs mellet az ORB-ben korábban, bár versenyezni csak egy alkalommal láthattam, tőle örököltem az autósport iránti szeretetemet. Nagyon felnéztem rá. Családi barátunk, Lencse Zoli, tavaly magával vitt a Mikulás Ralira, ahol végleg megfertőződtem az autósporttal. Azóta Zoli minden versenyén ott vagyok, sokat gokartoztunk együtt, ahol mindig tanított és foglalkozott velem. Aztán idén születésnapomra Zolitól azt kaptam, hogy elindulhattam a Kakucsringen a junior osztályban, ez volt életem első versenye. Zoli biztosította a szervizcsapatot és minden mást, ami ahhoz kellett, hogy elindulhassak.

Legutóbb az Ádándon rendezett R-Cup Challengen vettél részt. Ismerted, versenyeztél már ezen a pályán?

– Az ádándi pályán gyakoroltam néhányszor, ahová az egyik barátunk vitt el, ezért nem volt számomra ismeretlen a helyszín.

Mi történt veled a verseny folyamán?

– Nagyon élveztem a versenyt, a pálya nagyon vizes és saras volt, de ez nem vette el a kedvemet. Körről körre gyorsabb voltam, ami jó érzés volt!

A Junior kategóriában a harmadik helyet szerezted meg. Elégedett vagy az elért eredménnyel?

– Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok, mert ez még csak a második versenyem volt!

Milyen álmaid, terveid vannak még az autósporttal kapcsolatban a jövőben?

– Idővel az ORB mezőnyét szeretném színesíteni, de a ralikrossz szakág is nagyon tetszik, mert nagyon jó volt a versenyközeg!

Köszönetet szeretnék mondani elsősorban Lencse Zolinak, aki lehetővé tette pályafutásom kezdetét és rendelkezésemre bocsátotta szponzorait. Saját szponzoraim még nincsenek, de remélhetőleg ez a jövőben változni fog.


Comments are closed.