Addig nyújtózkodnak, amíg a takaró ér

A megfelelő anyagiak hiányában, egy elég rövid, viszont részeredményekben annál gazdagabb szezont zár a Német László – Szabó István páros. A Rally Hungary – III. Nyíregyháza Rally után beszélgettünk a navigátorral, ahol a Magyar értékelésben a harmadik helyet szerezték meg. 
Sajnos nem láthattunk benneteket a Vértes Ralin, mi volt a távolmaradásotok oka?  
– A módosított versenynaptár megjelenése után már valószínűsíthető volt, hogy ez lesz az egyik verseny, ahol nem fogunk indulni. Teljes szezonra nincs lehetőségünk és ezt idén a vírushelyzet sem könnyíti meg.
 
A Rally Hungary-ra viszont leadtátok a nevezéseteket, az ERC mezőnyében viszont nem indultatok. Nem szerettétek volna magatokat kipróbálni az európai ralis elitben? 
 
– Természetesen de, sőt… Ugye Lackó az elmúlt években is inkább a külföldi szereplést preferálta, viszont a mottónk még mindig a nyújtózkodáshoz és ahhoz a bizonyos takaróhoz köthető, így maradt a hazai bajnokság, viszont nagyon sajnáltuk, hogy idén csak az első nap programját szánták nekünk a szervezők.
 
A RabócsiRingen megrendezett első gyorsasági szakasz elnyerte a tetszéseteket?
 
– Abszolút, tavaly is nagy élmény volt és azt gondolom a nézőknek is sokkal barátibb, mint egy salakos körözgetés. Viszont a hazai mezőny mostoha szerepét a jövőben egy kicsit jobban a nevükre vehetnék az illetékesek. Természetes, hogy az ERC élvez prioritást, viszont az egyenlő feltételeket jó lenne megpróbálni megteremteni, legalább a körítésnél, ha már a rajtsorrendek miatt a pályán nem lehet. Mi is örültünk volna, ha van egy szpíker, aki legalább elmondja kik vannak a pályán, vagy várnak minket a rajtdobogón és nem úgy érkezünk minden állomásra, mint ha ufót látnának.
 
Szombaton viszont már nyolc kőkemény szakasz várt rátok. A Rally1 mezőnyének az elejében autóztatok végig, sőt még szakaszt is sikerült nyernetek! 
 
– Az első gyorsasági előtt volt egy kis kalamajka, hiszen az ERC mezőnynek módosított etap időt az ORB nem kapta meg, így gyakorlatilag nekünk a szabály szerint az ERC mezőny között kellett volna rajtolnunk… A lényeg, hogy a sok csúszás miatt hideg gumikkal indultunk és az első hidas kanyarban jól magunkra is ijesztettünk, utána már nem volt az igazi a gyorsasági. A második szakaszon egy versenyzőtárs beesése miatt kellett megállnunk, mert nem láttunk OK táblát, így itt a méltányos idő jóváírásra számíthattunk csak. Amit meg is kaptunk és a további gyorsaságik eredményei alapján és a többiek problémája miatt az abszolút második helyért való csatához vettük fel a kesztyűt az utolsó két gyors előtt. Az előbbit sikerült is megnyernünk, utóbbin, ami a power stage is volt, a második időt autóztuk.
 
A verseny végére az abszolút harmadik helyre sikerült feltornáznotok magatokat! Elégedetten szálltatok ki az autóból a nyíregyházi célban? 
 
– Nagy volt az öröm az utolsó stop állomás után, hiszen ahogy számoltuk, ez a második helyet jelentette, legalábbis csak akkor és szerintünk, hiszen a célba vezető etapon szembesültünk vele, hogy egy módosított határozatban új megállapított időt kaptunk, amivel így a harmadik pozíció lett a miénk. Természetesen nem vagyunk elégedetlenek és nagyon örülünk a dobogónak, annak pedig még inkább, hogy ha nincs hátráltató tényező, akkor versenyképesek tudunk lenni. Viszont aminek talán még jobban örültünk, az Gábor és Szabi Peugeot Kupa bajnoki címe, amit sikerült megnyerniük, így ez egy nagyon szép eredmény a csapat számára.
 
Ha lehet még, az idei évben versenyt rendezni, akkor tervezitek valamelyiken a részvételt? 
 

– Nem, a mi évünk befejeződött és személy szerint remélem ez a viszontagságos 2020 is minél hamarabb véget ér.

Szeretnénk megköszönni a Botka Rally Team-nek a hibátlan autót egész évben! A családunknak a türelmet, támogatást és mindenkinek a biztatást.

Comments are closed.