Abszolút amatőr bajnokok

Foczkó Ákos és Kiss Balázs nyerte a 2018-as év, Északi régiós MARB abszolút sorozatot, a Lada P2 Kategória első helyét, illetve a múlt hétvégétől már országos MARB abszolút bajnoknak is mondhatják magukat. Ákossal beszélgettünk a Mecsek Rali után. 

Nem kis teher volt rajtatok a bózsvai verseny előtt…

Így igaz, szoros lett a bajnokság vége pont úgy, ahogy azt gondoltam már az első két futam után. Muszáj volt nyernünk ahhoz, hogy a bajnokság élén fejezzük be az évet és sikerült elérnünk ezt a célt.

A versenyetek elég jól indult, hiszen az első kettő gyorsaságit megnyertétek.

Tavaly is jól tudtunk autózni ezen a pályán, hasonló volt az autó beállítása is, mégis valahogy tartottam tőle, hogy nagyon lemaradunk Buksiéktól, azonban nem így lett, ami meglepett. Egész évben nagyon szoros volt a küzdelem, mindig csak 1-2 másodpercre voltunk egymástól. Sokat mentünk magas fordulaton, az első gyors közben már az lebegett a szemem előtt, hogy ez így nem lesz jó, időt fogunk veszteni.

A következő körben viszont gondotok adódott…

Bizony, ez már a harmadik egymást követő futam, ahol nem tudunk technikai hiba nélkül végig menni. A negyedik henger szívó himbája eltört a pálya felénél és erőtlen lett a motor, gyakorlatilag lekapcsolt a négyes hengerünk. Az, hogy egyáltalán semmi baja sem lett a motornak, nem is tudom elmondani mekkora szerencse, mert ez olyan nyolcezres fordulatnál történt… Szóval kipiszkáltuk a vezérműtengely alól a kis himbánkat és úgy döntöttünk lemegyünk három hengerrel, aztán a szervízben majd megcsinálják a srácok.

Az utolsó három gyorsaságit viszont újra behúztátok és magabiztosan nyertétek a versenyt.

Miután kész lett a szervizben az autónk, újra tudtunk menni, nagy gratula a srácoknak és persze mindenkinek köszönjük, aki segített, a versenyző társainknak és a többi szervizesnek!

A múlt hétvégén pedig már a Mecsek Rali Sprinten vettetek részt, amit szintén megnyertetek és ezzel az eredménnyel MARB bajnoknak mondhatjátok magatokat!

– Igen, ott is sikerült eredményesen autóznunk. Horváth Attiláék a második gyorson hibáztak, így kiestek, így egy versennyel a vége előtt meg tudtuk nyerni az országos bajnokságot is. Szinte hihetetlen érzés, az év elején még csak arról álmodoztam, hogy a kategória első helyén lehessünk év végén.

Hogy érzed, célba értél? A jövőd szempontjából mi lehet a következő lépcsőfok a raliban számodra?

Egy nagy célt sikerült elérni, de nem a véglegest. Amikor elkezdtem, sokat estünk, sokan már ott leírtak, de én mindig bíztam magamban és tudtam, hogy elérhetem amit szeretnék. Szeretném addig csinálni ezt, ameddig sikeres tudok maradni. Bízom benne, hogy a jövőben sikerülhet akár magasabb szintre lépni autó terén is. Egyelőre maradunk a Ladánál, de jövőre már nem az amatőr versenyeken fogunk részt venni.

Az év hátralévő részében kiereszted a gőzt és jönnek a bulifutamok?

Akár így is mondhatjuk, szeretnénk ezzel egyben megköszönni a nézőknek is a sok szurkolást. Amellett pedig csúszkálni mindig öröm! 😀

Balázzsal jó párost alkottok?

Egyértelműen, nagyon jól működünk együtt. Nem gondoltuk ezt mi sem év elején, de kiváló közöttünk az összhang. Sokat segített, hogy ilyen magabiztosan tudjak menni. Ő is nagyon élvezi, nem gondolta, hogy ennyire magával ragadja majd a jobb oldal. Persze inkább vezetne és fog is hamarosan… De nem spoilerezek. 😀

Kiknek köszönnéd meg az egész éves segítségét?

A családomnak, Kasza Zoliéknak az autót és a rengeteg munkát, köszönjük a szervizeseinknek is az egész éves kitartó munkát, a versenyző társainknak, a nézőknek a sok elismerést és mindenkinek egytől-egyig, aki valamilyen formában is segített nekünk. Nagyon köszönjük. 🙂

Ákosék idei kalandjai képekben!

Comments are closed.