A tréningen már túl vannak!

A Rallye Aïcha des Gazelles du Maroc az egyetlen női rally raid verseny a világon, amely 100% -ban off-road.
Az elmúlt 28 év alatt még nem volt magyar résztvevője ennek a versenynek. Idén van és a tréningen már le is tudta a Veronika Grabher, Kováts Edith duó, akik egy Toyota Land Crouserrel vágnak neki a homokdűnéknek. Edittel beszélgettünk a tréning élményeiről. 

Milyen élményeket szereztél a sivatagban így elsőre?

– Túl vagyunk egy három hetes utazáson és tréningen. Az út hosszú volt, míg elértük a sivatagot, de csodálatos – kezdi az élménybeszámolót Edith. Átkeltünk az Atlasz hegység havas csúcsai között, majd néhány órával később már a sivatag homokjában autózhattunk. Rengeteg új dolgot tanultam. A dűnéken átkelni teljesen más vezetési technikát igényel, mint amit eddig megszoktam. Kicsit a hóban autózáshoz hasonlítanám, azzal a különbséggel, hogy itt még a dűnék magasságával is meg kell küzdeni. Ha kevés gázt adsz, akkor elakadsz és lapátolhatsz, ha sokat, akkor átrepülsz és meglepetés érhet a túlsó oldalon. Érezni kell az autót és a dűne tetején úgy megállni, hogy a kocsi orra épp átbillenjen. Figyelni kell mikor használod a difizárat, mennyi guminyomással mész, hogyan adagolod a gázt vagy fék nélkül hogyan ereszkedsz le a homokdűne túlsó oldalán. Fontos a homok színe, tudni kell, hogyan hozd ki az autót egy katlanból vagy éppen hol fuss neki a dűnének. Szerencsére profi oktatónk volt és bízom benne, hogy a versenyen tudjuk majd hasznosítani a tőle tanultakat.

Élmény hallgatni ahogyan mesélsz és sztorizgatsz!

– Legszívesebben ki sem szálltam volna az autóból, annyira élveztem, amikor én vezettem. Hálás vagyok csapattársamnak, hogy mindezt átélhettem, valamint hálás vagyok a többi csapatnak is, akik örömmel adták át nekem tapasztalataikat, hogyan kell kiszámolni az ellenőrzési pontok koordinátáit.
Fantasztikus élmény volt. Engem azonnal magával ragadott Marokkó és elbűvölt a sivatag. Órákat tudnék mesélni a városokról, a piacok forgatagáról, a szegénységről, amivel úton-útfélen szembesülsz, a finom ételekről, a berberekről, a csodálatos tájról és állatvilágról vagy a milliónyi csillagról a sivatag felett.

Hogyan tovább, mi vár még rátok a verseny rajtjáig?

– Már nincs sok időnk. Most fel kell készítsük az autót a versenyre hiszen két hét múlva már Nizzában kell legyünk a technikai gépátvételen és rajtceremónián. (Ide 20000 nézőt várnak a szervezők.) Ezután ismét áthajózunk Afrikába és kezdődik a nagy kihívás. Elég nagy a nyomás rajtam, hiszen olyan profi csapatokkal leszünk egy kategóriában, akiknek már több éves tapasztalata van. Első magyar nőként, nem hozhatok szégyent kicsiny hazánkra. Szeretném, ha a verseny után büszkék lehetnétek rám. Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, hogy megtaláljuk a kijelölt ellenőrző pontokat és mind az autó, mind mi épségben érjünk célba.

A versenyt a szervező hivatalos oldalán http://www.rallyeaichadesgazelles.com/
csapatunk weblapján
http://www.beyondlimit.at
és facebook oldalamon:
https://www.facebook.com/Kovats.Edith.Cilike/
keresztül lehet majd nyomon követni.
Nem szeretném tovább untatni az olvasókat, beszéljenek helyettem a képek:
https://www.facebook.com/pg/Kovats.Edith.Cilike/photos/?tab=album&album_id=161437221150379

Szeretettel: CilikeComments are closed.